10 nuttige tips om te onthouden bij het kopen van je volgende paar schoenen

door Natasja

07 Maart 2023

10 nuttige tips om te onthouden bij het kopen van je volgende paar schoenen
Advertisement

Telkens wanneer je een nieuw paar schoenen koopt, doe je een kleine investering voor de toekomst: het is een kwestie van uiterlijk, maar ook van comfort of, in het geval van sportschoenen, van prestaties en efficiëntie. Kortom, we geven om uiterlijk, maar je moet ook rekening houden met je welzijn. Zo kan een nieuw paar schoenen, dat echt goed zit en comfortabel en mooi is, je gelukkig maken, zoals in bepaalde liedjes wordt gezegd.

Dus, wat zijn de kenmerken waarop je moet letten, en welke parameters moet je onthouden of die je helpen de perfecte aankoop te doen? Er zijn verschillende factoren die de aankoop beïnvloeden, en we wijzen er hieronder 10 aan om in gedachten te houden.

Advertisement

Wat voor voet heb je?

Wat voor voet heb je?

amorfotos /Reddit

Het is belangrijk de eigen behoeften te kennen. In sommige artsenpraktijken of therapiecentra is het mogelijk het eigen voettype te kennen: afhankelijk van het type spreekt men o.a. van een Griekse voet, een Egyptische voet, een Romeinse voet, enz. Een manier om erachter te komen wat jouw type is, naast het observeren van de vorm en de lengte van de tenen, is te kijken naar de afdruk die je op de grond achterlaat. Dat vertelt je of de voet meer plat of gebogen is, of je je gewicht op de buitenkant legt of niet. Dit zijn allemaal aanwijzingen die van pas komen bij het winkelen, vooral als je hulp krijgt van verkoopmedewerkerkers die er verstand van hebben.

Advertisement

Opmeten

Wanneer je geen precieze informatie hebt over het type, moet je ten minste de afmetingen van de voet kennen, in termen van lengte en breedte.

Je kunt een meetlint gebruiken, en meten vanaf de hiel tot aan de langste teen. En dan vanaf de zijkant. Of je kunt de omtrek van de voet op een vel papier tekenen en dat opmeten. Een snelle methode is ook om de voet op de grond te zetten, met de hiel rustend tegen een muur (van het huis, of wand van een meubelstuk) en het punt te markeren waar de langste teen reikt, en dan de afstand ervan te meten vanaf de muur. Dit maakt online winkelen ook gemakkelijker!

Pas op voor gezwollen voeten

Pas op voor gezwollen voeten

Jesus Carrillo/Pexels

Als je schoenen wilt vinden die perfect passen, moet je nooit genoegen nemen met schoenen die passen als een handschoen, vooral als je 's ochtends winkelt of als je voet gerust heeft. Koop liever schoenen in een maat die ook past als je voeten overdag of na veel wandelen/lopen opzwellen, zodat je er nooit last van krijgt.

Inlegzolen als redding

Inlegzolen als redding

Amazon

Inlegzolen in schoenen zijn niet alleen nuttig bij orthopedische problemen of als correctiemiddel. Behalve in het geval van echt ergonomisch (en meestal vrij duur) schoeisel is het altijd een goed idee om je schoenen te voorzien van kwaliteitsinlegzolen, misschien van gel of in elk geval zo gemaakt dat ze comfortabel en zacht zitten en de stap dempen. Zelfs de goedkoopste schoenen met dunne zolen zullen zo met plezier worden gedragen! Maar let op: goede inlegzolen zijn meestal dik, dus het is beter de schoen iets groter te kiezen om ze en de voet de ruimte te geven zonder te knellen.

Schoenen wisselen

Schoenen wisselen

pxhere.com

Als je steeds dezelfde schoenen draagt, gaan ze al snel kapot, vooral omdat een deel van de schoenen eerst slijt, waardoor je uiteindelijk verkeerd gaat lopen. Tenzij je niet bereid bent om vaker schoenen te kopen, is het beter om elk seizoen andere schoenen te dragen.

Advertisement

Kijk uit voor de zool

Kijk uit voor de zool

Trizocbs/Reddit

De zolen van schoenen zijn belangrijk voor hun grip op de weg, ook als het geen sportschoenen zijn. Sommige kunnen zo gevormd zijn dat ze vol raken met steentjes of aarde, wat dan ongemak kan veroorzaken.

Probeer altijd beide schoenen

Probeer altijd beide schoenen

Pixnio

Als je de maten opneemt, moet je ze voor beide voeten nemen, en als je de schoenen in de winkel past, moet je ze allebei aantrekken en vooral vastmaken. Zo kom je erachter of je echt het juiste paar hebt gevonden.

Advertisement

Vermijd schoenen met dunne zolen

Vermijd schoenen met dunne zolen

Amazon

Dunne bovenzolen, dat wil zeggen het deel dat langs de hele voet loopt, moeten gemiddeld dik zijn en bij platte schoenen ook vrij soepel, bij hakken daarentegen mogen ze iets stijver zijn, maar niet te veel.

Je moet dus niet alleen letten op de vorm van de hak, maar ook hoe dik de hele schoen is, en of er een beetje een plateau is om de pasvorm te maken.

Houd je schoenen niet te lang aan

Houd je schoenen niet te lang aan

kymar123/Reddit

In het geval van sportschoenen moet je altijd rekening houden met het gebruik dat je ervan zal maken: als het zeer frequent en intensief is, zal de levensduur korter zijn. Dit helpt je te begrijpen wat voor kosten je in de loop der tijd zult maken.

Advertisement

Teenslippers ok, maar niet altijd

Teenslippers ok, maar niet altijd

Reddit

In de zomer zijn bepaalde modellen teenslippers welkom: comfortabel thuis of in het dagelijks leven buiten, en open om het wat minder warm te hebben. Het is echter altijd raadzaam om ook andere soorten schoenen aan te doen, want teenslippers hebben de neiging om je een verkeerde houding te laten aannemen, wat het vervolgens moeilijker maakt om iets anders te dragen.

Klaar om je volgende ideale schoenen te vinden?

Advertisement