Weg met vocht en schimmel in de slaapkamer: trucs om het te vermijden

door Natasja

28 Februari 2023

Weg met vocht en schimmel in de slaapkamer: trucs om het te vermijden
Advertisement

Zorgen dat de lucht in huis de juiste vochtigheidsgraad heeft, is noodzakelijk om in een gezonde omgeving te kunnen leven. Een te hoge waarde levert echter gezondheidsrisico's op, net als het omgekeerde geval, wanneer de lucht te droog is. Zo worden bij een te hoge luchtvochtigheid de voorwaarden geschapen voor het ontstaan van schimmels en zwammen, die zich manifesteren als zichtbare vlekken op de muren en zelfs meubels en stoffen in de kamer kunnen beschadigen.

Het is dus absoluut noodzakelijk dat dit niet gebeurt, vooral in de kamer waar we waarschijnlijk de meeste uren per dag doorbrengen, de slaapkamer.

Advertisement
caralhation/Reddit

caralhation/Reddit

Het ontstaan van vochtplekken of schimmel kan vele oorzaken hebben. Soms is het het gevolg van structurele schade, lekkage, kapotte leidingen en dergelijke. Dit alles moet snel worden onderzocht, zodat we weten hoe we het snel kunnen verhelpen en het probleem aan de basis kunnen aanpakken. Andere keren zijn het ook omgevingsfactoren of het ontbreken van bepaalde voorzorgsmaatregelen die ervoor zorgen dat vocht zich ophoopt in de woning.

Ontvochtigen is dus het hoofddoel: in de ernstigste gevallen doen we een beroep op speciale apparaten, maar in andere gevallen is het ook mogelijk de vochtigheid te beperken met bijvoorbeeld remedies en zorg:

  • Lucht de kamer zo vaak mogelijk, zet de ramen zelfs in de winter 20-30 minuten open, vooral zolang het buiten zonnig is.
  • Vermijd vochtige, niet geheel droge was in de slaapkamer te brengen. En vooral, houd de wasrek niet in de kamer, tenzij je ramen en/of deuren openhoudt om de lucht te laten circuleren en stagnatie van vocht te voorkomen. Als je niet zonder kunt, vooral in de winter, houd het rek dan in de buurt van warmtebronnen en gebruik misschien zelfs een ventilator. Houd de ramen in ieder geval nooit gesloten.
  • Laat zoveel mogelijk zonlicht binnen, op elk moment van het jaar en vooral bij koud weer: geen luiken dicht, jaloezieën dicht of gordijnen dicht, zolang het buiten daglicht is.
  • Gebruik huismiddeltjes om vocht op te nemen: in een fles waarvan je de hals hebt afgeknipt, kun je watten in de hals stoppen en vervolgens de soort trechter die je hebt gemaakt vullen met baking soda, of keukenzout of ook Epsomzout.
  • Als je schimmelvlekken op de muren hebt geconstateerd, en je bent erin geslaagd de oorzaak weg te nemen, moet je je nog steeds ontdoen van de sporen voordat je opnieuw gaat verven. Daarvoor moet je middelen op basis van waterstofperoxide of bleek gebruiken. Het eerste middel moet lange tijd in contact blijven met het oppervlak, dus spuit het samen met wat baking soda, schrob na 15 minuten om het vuil te verwijderen, en spuit de muur opnieuw, zonder andere ingrediënten, en laat het zitten tot het droog is. Bleekmiddel daarentegen kan je slechts een uur laten zitten, de kamer goed luchten (vermijd dat je in de kamer bent terwijl het werkt), en eventueel enkele dagen achter elkaar terugkomen om het te gebruiken. Pas als alles droog en schoon is, kun je verder gaan met verven.
  • Meubels: hier kun je sprays van Marseillezeep en waterstofperoxide gebruiken, waaraan je desgewenst ook enkele druppels etherische olie van teatree kunt toevoegen. In ieder geval moeten ze worden leeggemaakt, met deze methoden worden gereinigd en vervolgens perfect drogen (door ze goed open te houden) voordat ze weer met voorwerpen worden gevuld.
  • Stoffen: moeten op hoge temperatuur gewassen worden (zo hoog als de stofsoorten en kleuren toelaten), met waterstofperoxide. Wat het drogen betreft, het beste in de zon (vooral als ze wit zijn en niet het risico lopen te verbleken).

Een beetje zorg, en eventueel ellebogenvet en vochtigheid wordt in niet al te ernstige gevallen slechts een herinnering!

Advertisement