11 prachtige ideeën voor het versieren van de schoorsteenmantel in perfecte boerderijstijl

door Natasja

08 Februari 2023

11 prachtige ideeën voor het versieren van de schoorsteenmantel in perfecte boerderijstijl
Advertisement

De farmhouse stijl is een soort rustieke inrichting die erop gericht is de landelijke sfeer (farmhouse betekent in feite 'boerderij') te recreëren, maar zonder af te zien van comfort en een modernere smaak. Er zullen dus onvermijdelijk verwijzingen zijn naar de cyclus van de seizoenen, de producten van de aarde en misschien zelfs de middelen die nodig zijn om die aarde te bewerken, maar altijd in evenwicht met een esthetiek die overdaad en warboel vermijdt.

Hout wordt meestal gepresenteerd in zijn natuurlijke tinten, en steekt bijna altijd af tegen witte muren: zowel pleisterwerk als eventuele bakstenen zijn vaak wit. Er is geen gebrek aan gebladerte, bloemen, takken en zelfs vruchten. En ook kaarsen, rieten of touwmanden, keramische of terracotta of metalen bakken of vazen. En een van de hoeken van de kamer waar al deze elementen een ideale combinatie kunnen vinden is de open haard, met name de plank boven de verbrandingskamer. Laat je inspireren door onderstaande ideeën.

Advertisement

Een heldere en moderne uitvoering, met een witte, houten, licht geprofileerde schouwlijst. Daarop triomfeert een lijst met een betekenisvolle zin: dit zijn vaak motto's die doen denken aan familie en gedeelde waarden.

Advertisement

De grote hoofdrolspelers van deze planken zijn vaak spiegels: ronde met bescheiden lijsten, maar ook die in andere vormen, misschien zelfs gemaakt van oude ramen.

Er is geen gebrek aan kaarsen: er zijn duizend manieren om ze uit te stallen, maar hoge houten kandelaars zijn favoriet. De favoriete combinatie is een pot of mand met planten, zelfs kunstplanten. Belangrijk is dat vormen, kleuren en materialen allemaal geïnspireerd zijn op de natuur.

Rustieke stijlen zoals de boerderijstijl zijn perfect voor herfstdecoraties, ze zien er echt uit om met pompoenen versierd te worden!

Als de plank bestaat uit vierkante, scherpgerande stamdelen met een "ruw" uiterlijk, valt er eigenlijk weinig meer aan toe te voegen. En de televisie kan er ook boven geplaatst worden.

Advertisement

En als voor de hele omlijsting van de haard onafgewerkt hout wordt gebruikt, maar geschuurd en verzegeld zodat het glad en glanzend is zonder de nerven te verbergen? Er kan een tijdschriftwaardig hoekje uitkomen.

Vooral bij bepaalde modellen van moderne haarden, die niet de klassieke schoorsteen van de traditionele hebben, kan de muur erboven op allerlei manieren worden benut. Zelfs om een kleine kast met deurtjes, eventueel ook in boerderijstijl, te herbergen.

Advertisement

Balken met scherpe randen: stel je voor dat er een rond de hele kolom van de open haard loopt.

Een van de te overwegen decoraties voor een perfecte boerderijstijl zijn grote houten klokken!

Advertisement

Net als oude ramen, vooral die met meerdere rechthoekige panelen. Vaak geflankeerd door bakken met enkele groene takken of zelfs gedroogde bloemen.

En een oud houten wagenwiel zou helemaal perfect zijn.

Zou je een dergelijke inrichting in boerderijstijl in huis willen hebben?

Advertisement