11 ideeën voor het stijlvol plaatsen van een tv in een kleine woonkamer

door Natasja

05 Februari 2023

11 ideeën voor het stijlvol plaatsen van een tv in een kleine woonkamer
Advertisement

Tegenwoordig is een televisie niet meer weg te denken uit een huiskamer: het is een onmisbare vorm van amusement, en tegenwoordig verbonden met vele andere diensten dan alleen de "kabel"-programmering van vroeger. Zo is er bijna altijd een scherm van welke grootte dan ook dat ofwel boven een speciaal meubelstuk uittorent ofwel aan de muur is bevestigd. Maar wat voor meubelstuk, en op wat voor muur?

Ook de kleuren, en niet alleen de indeling, dragen ertoe bij dat de televisie op de meest natuurlijke wijze past in de inrichting van deze kamer die is ontworpen voor amusement en ontspanning. Hieronder volgen enkele nuttige ideeën voor inspiratie.

Advertisement

Er bestaan televisies die eruitzien als schilderijen, compleet met lijst: waarom zou je ze niet 'camoufleren' tussen vele andere lijsten met schilderijen, illustraties of prenten eromheen? Je zou een afbeelding kunnen kiezen om te laten zien als de televisie op stand-by staat, en ook dat wordt een kunstwerk.

Advertisement

Sommige mensen daarentegen voegen een bewerkte lijst toe, zoals die van oude schilderijen, om de televisie op artistieke wijze te transformeren.

Als je in de woonkamer een accentmuur wilt, overweeg dan om alleen de muur achter de televisie te kiezen: een donkere kleur maakt het veel gemakkelijker om televisie te kijken, en als de muur niet alleen een andere kleur heeft, maar ook een andere afwerking (baksteen bijvoorbeeld), dan wordt het nog origineler.

Het is zo dat televisies tegenwoordig dunne schermen hebben met een minimaal ontwerp, die op zichzelf al een muur sieren, maar als je niet van het idee houdt dat de televisie hèt element is dat opvalt in de hele kamer, zal een donkere muur erachter de televisie veel minder zichtbaar maken wanneer hij niet aanstaat.

Wil je een groot scherm, maar is er echt geen muurruimte om de bank en al het andere te herbergen zonder een ander deel van het huis in te nemen? Misschien kan het helpen om de televisie in de hoek te zetten en het meubilair anders op te stellen!

Advertisement

Een ander idee waardoor het lijkt alsof de televisie van nature in die kamer thuishoort, is hem te plaatsen in een op maat gemaakte ruimte in de muur, die hem perfect herbergt.

Dit zijn dus nissen, die kunnen worden gemaakt in metselwerk (of liever, met gipsplaat), of zelfs in een meubelwand.

Advertisement

Ze zouden dus de ruimte in het midden van een hele boekenkast vol boeken kunnen zijn.

En als het idee om het scherm omgeven te zien door zoveel vormen en kleuren niet aanspreekt, kan de boekenkast voor de kijktijd worden afgedekt met op maat gemaakte deuren.

Advertisement

Wat de verlichting betreft, is het leuk om een soort achtergrondverlichting te zien in de nissen rondom de televisie.

Ook zou het een idee kunnen zijn om design wandlampen aan weerszijden van het scherm te installeren, maar die het licht naar beneden (en/of naar boven) en niet naar voren projecteren.

Welk idee vind je het mooiste?

Advertisement