Universeel ontwerp: 10 nuttige tips om een badkamer inclusiever en toegankelijker te maken

door Natasja

26 Januari 2023

Universeel ontwerp: 10 nuttige tips om een badkamer inclusiever en toegankelijker te maken
Advertisement

Universeel design (of universeel ontwerp) is een bepaalde manier om het gebied van planning en interieurontwerp te begrijpen die de laatste tijd is ontstaan. In het algemeen gaat het om een neiging tot ontwerpen, inrichten en decoreren, waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften van alle soorten mensen.

Het resultaat moet een omgeving zijn die comfortabel, inclusief en geschikt is voor iedereen, ook voor mensen met een handicap. We kunnen zeggen dat dit een trend is die verbonden is met de evolutie van bepaalde maatschappelijke eisen die eindelijk hun intrede doen. Een van de huiselijke omgevingen die meer zorg nodig hebben om comfortabel en geschikt te zijn voor iedereen is zonder twijfel de badkamer.

Hier volgt dus een reeks tips die in die zin moeten worden gevolgd bij het ontwerpen of opknappen van een badkamer, om deze niet alleen mooi te maken, maar ook echt geschikt voor elke afzonderlijke behoefte. We laten ze hieronder zien.

Advertisement

1. Ingebouwde douchecabine

Nissen in de muur, vooral wanneer deze worden gebruikt als douchewanden, zorgen in de eerste plaats voor een aanzienlijke ruimtewinst in vergelijking met bijvoorbeeld een toegevoegde en uitstekende structuur. Een ander voordeel is dus dat ze obstakels vermijden die mensen die slecht ter been zijn als lastig kunnen ervaren.

Advertisement

2. Grote ruimtes

Aandacht voor ruimte en het bieden van grotere ruimtes is zeker een ander fundamenteel detail voor een badkamer die zich aan elke behoefte kan aanpassen.

3. Steungrepen

Het aanbrengen van steungrepen op belangrijke punten zoals het toilet of de binnenkant van de douche is een essentieel onderdeel van universeel ontwerp en kan echt een verschil maken in het ontwerp van een badkamer die voor iedereen geschikt is.

4. Brede deur

Het plaatsen van bredere deuren of het verbreden van bestaande deuren is even belangrijk en in veel omstandigheden een grote hulp.

5. Technologische installaties

De technologie van vandaag opent deuren en maakt dingen mogelijk die vroeger niet bestonden. Met sommige van de geautomatiseerde mechanismen die nu te koop zijn, kunnen factoren als de luchtvochtigheid, de watertemperatuur en nog veel meer worden geregeld. Dit maakt een badkamer nog functioneler en veiliger voor iedereen.

Advertisement

6. Voor een bankje zorgen

Het plaatsen van een bankje in de douche is een steeds populairdere keuze. Het is niet alleen zeer comfortabel, maar ook essentieel wanneer kinderen, ouderen of mensen die slecht ter been zijn of een handicap hebben de cabine gebruiken.

7. Geschikte vloerbedekking

Als essentieel onderdeel van een zichzelf respecterende badkamer kan de vloer alleen eigenschappen hebben die veiligheid en comfort garanderen. De eerste eigenschap is ongetwijfeld die van de antislip.

Advertisement

8. Toilet hoog genoeg

De juiste hoogte van het sanitair is misschien wel het detail dat meer dan enig ander detail een badkamer echt toegankelijk kan maken. Daarom het advies om er goed op te letten.

9. Maximale verlichting

De juiste opstelling van de verlichting wordt zeer belangrijk als je het comfort van de badkamer zelf wil maximaliseren en deze geschikt wil maken voor elke situatie.

Advertisement

10. Eéngreeps kraan

Last but not least is een van de richtlijnen van universeel ontwerp de aanbeveling dat kranen met één hand en zonder al te veel moeite kunnen worden bediend. Een ééngreeps kraan, die gemakkelijk te bedienen is, is daarom de juiste keuze.

Heb je ooit nagedacht over het belang van deze details?

Advertisement