Kleding drogen op de radiator zonder vocht te creëren: hier zijn de trucs om dit te bereiken

door Natasja

09 Januari 2023

Kleding drogen op de radiator zonder vocht te creëren: hier zijn de trucs om dit te bereiken
Advertisement

Kleren drogen in de winter wordt vaak een heel karwei. Kou, regen en hoge luchtvochtigheid maken deze onmisbare dagelijkse taak voor vrijwel iedereen moeilijk. Daarom proberen we het dus te doen met geïmproviseerde methoden.

En na de wasdroger is het meest gebruikte middel ongetwijfeld de radiator. Wie heeft er nog nooit kleren op gedroogd? Het is een truc die iedereen vroeg of laat, tenminste één keer, in praktijk brengt. En het blijkt vaak nuttig te zijn om de was sneller te drogen, maar met het gevolg dat het huis gevuld wordt met vocht, wat niet bepaald aangenaam en gezond is.

Er zijn echter methoden om vochtigheid te voorkomen of in ieder geval te verminderen. Met de juiste maatregelen is het mogelijk kleding op de verwarming te drogen zonder al te veel schade aan te richten.  

Advertisement
Creativo

Creativo

Als je echt niet zonder het drogen van het wasgoed op radiatoren kunt, pas dan een paar trucs toe die het verschil kunnen maken voor een minder vochtige en schonere lucht.

  • Gebruik het wasrek: in plaats van al je kleren op de radiator te stapelen, waardoor de vochtigheidsgraad in huis plotseling stijgt, leg je ze op een wasrek die je voor de radiator plaatst. De natte kleding komt dus niet in direct contact met de warmtebron, maar profiteert er toch van en droogt sneller. De luchtvochtigheid zal lager zijn en de warmte zal zich ook sneller door het huis kunnen verspreiden en het warmer maken. Een van de voordelen is ook minder gasverspilling.
  • Geef de voorkeur aan kleine kleren: als je niet alles op het wasrek kunt leggen omdat er zoveel kleren zijn, kies dan kleine kleren (zoals ondergoed) om op de verwarming te leggen en laat grotere kleren op het droogrek liggen. In ieder geval mogen ze elkaar nooit overlappen, zodat laag over laag ontstaat. Zo wordt het oppervlak van de radiator niet volledig bedekt, waardoor de warmte die nodig is om andere kleren te drogen, de kamer te verwarmen en de lucht minder vochtig te maken, verspreid blijft.
  • Vermijd slaapkamers: kies voor het drogen van kleding kamers die al een hoge vochtigheidsgraad hebben, zoals de badkamer. Vermijd in ieder geval ruimten waar mensen slapen en waar de lucht absoluut zuiver moet worden gehouden om gezond te zijn. Het risico van schimmel en zwammen is te groot en daarom is het beter andere ruimten te kiezen.
  • Ventileer het huis: zelfs als het erg koud is, zal het vaak openen van ramen en balkons om de lucht te laten verversen bij het drogen van kleren binnen helpen om de omgeving gezonder en minder vochtig te houden.
  • Gebruik rijst of zout om vocht te absorberen: blijkbaar kunnen bepaalde voedingsmiddelen zoals rijst en  grof zout de lucht ontvochtigen door overtollig vocht te absorberen. Zet een kommetje vol van het een of het ander aan de voet van de radiator, naast de kleren. Je zult onmiddellijk het verschil merken.

Kende je deze geheimen al?

Advertisement