Ecologische accessoires voor persoonlijke hygiëne en huishoudelijke reiniging: 5 voorwerpen om te proberen

door Natasja

06 December 2022

Ecologische accessoires voor persoonlijke hygiëne en huishoudelijke reiniging: 5 voorwerpen om te proberen
Advertisement

We realiseren ons niet altijd de enorme verspilling van hulpbronnen die in stand wordt gehouden telkens wanneer je veel dagelijkse accessoires koopt, gebruikt en weggooit, vooral die voor onze persoonlijke hygiëne of huishoudelijke reiniging. In feite gebruiken we een groot aantal voorwerpen van plastic die vaak niet recyclebaar zijn en die worden verkocht in verpakkingen die ook beslist niet biologisch afbreekbaar zijn. Dit zijn allemaal factoren die ertoe bijdragen dat ons ecosysteem dagelijks wordt vervuild, en aangezien dit voor ons allemaal gewoon gedrag is, betekent het proberen om dit soort effecten waar mogelijk te verminderen, het milieu een handje helpen.

Hieronder volgen enkele soorten alledaagse voorwerpen van duurzame materialen die je zou kunnen overwegen om routinematig te gaan gebruiken in plaats van wegwerp- of meer vervuilende alternatieven.

Advertisement
Amazon

Amazon

Wattenstaafjes: zowel het katoen aan de uiteinden als het plastic steeltje waarvan de traditionele wattenstaafjes zijn gemaakt, zijn nu een voorbeeld van massaproductie die slecht is voor het milieu. Er zijn echter alternatieven die vele malen hergebruikt kunnen worden, gemaakt zijn van siliconen en zorgvuldig gewassen kunnen worden om steeds een goede hygiëne te garanderen.

Advertisement
Amazon

Amazon

Vaste zepen: van badschuim, tot scrub, tot zeep voor de handen en zelfs shampoo, ook persoonlijke hygiëne kan worden verzekerd met producten die geen plastic wegwerpverpakking nodig hebben. Het zijn onder andere handige opties, zelfs op reis, waardoor bij elk gebruik minder product wordt verspild, en er zijn nu zoveel verschillende soorten voor alle smaken. Het is de moeite waard om ze uit te proberen, omdat ze uiteindelijk ook een mogelijkheid worden om geld te besparen.

Amazon

Amazon

Mondhygiëne: een van de grootste oorzaken van massavervuiling zijn de plastic tandenborstels die we allemaal gebruiken. Vooral omdat ze vaak moeten worden vervangen. Tegenwoordig zijn er echter gemakkelijk alternatieven van hout, vaak bamboe, verkrijgbaar die veel milieuvriendelijker zijn. En dit geldt ook voor flosdraad!

Amazon

Amazon

Wattenschijfjes: in het geval van wattenschijfjes voor gezichtsverzorging zijn de meest handige ecologische alternatieven de schijfjes die talloze malen gewassen en hergebruikt kunnen worden. Ze zijn ook vaak gemaakt van bamboe en worden verkocht met speciale zakken om ze te wassen zonder ze te verliezen in de wasmachine. En anders zijn er ook veel handleidingen om ze zelf te maken met restjes stof en oude handdoeken.

Het belangrijkste is altijd om ze regelmatig goed te wassen.

Amazon

Amazon

Sponzen en doeken voor huishoudelijke reiniging: ook op dit gebied zijn er milieuvriendelijke alternatieven. Dit zijn plantaardige sponzen, die zelfs een schurende kant hebben die voor het grootste deel uit kokosvezels bestaat. Ze zijn volledig biologisch afbreekbaar en kunnen zonder veel nadenken in de vuilnisbak worden gegooid.

Kortom, het idee is om altijd de voorkeur te geven aan materialen van natuurlijke oorsprong, die op duurzame wijze zijn geproduceerd en zo veel mogelijk kunnen worden hergebruikt om afval te voorkomen en de kosten te drukken. Gebruik jij al een van deze alternatieven?

Advertisement