Geen onaangename geuren meer in huis met DIY luchtverfrissers: 3 recepten voor elke smaak

door Natasja

08 November 2022

Geen onaangename geuren meer in huis met DIY luchtverfrissers: 3 recepten voor elke smaak
Advertisement

Om het huis te parfumeren is de snelste manier om luchtverfrissers te kopen in winkels en supermarkten. Het nadeel van dit soort producten is echter dat ze gemaakt zijn met chemische verbindingen die zowel voor ons als voor het milieu schadelijk kunnen zijn. Gelukkig zijn er ook veel natuurlijke alternatieven voor chemische producten: zeep, krijt, essentiële oliën, maar ook fruit en kruiden kunnen je helpen om luchtverfrissers te maken voor gebruik in huis ter vervanging van chemische luchtverfrissers.

In dit artikel laten we je 3 geurige recepten zien voor het maken van vloeibare luchtverfrissers waarmee je onaangename geuren uit je huis kunt verwijderen.

Advertisement

1. Geurstokjes

Het eerste recept is heel eenvoudig en maakt het mogelijk de lege flessen van geurstokjes te hergebruiken; als je die niet hebt, kun je de fles gemakkelijk maken met een hoge, smalle houder en houten stokjes (satéstokjes zijn prima). Maak je favoriete parfum door eenvoudigweg 100 ml pure alcohol geschikt voor consumptie te mengen met 300 ml water en 40/80 druppels essentiële olie naar keuze (doe ze in deze volgorde in de houder). 

Als je een minder vluchtig, dus meer persistent en langdurig parfum wilt, kun je zoete amandelolie en een essentiële olie (of liever een mengsel van essentiële oliën) naar keuze gebruiken. Het mengsel moet 70% amandelolie en 30% essentiële olie bevatten. Dit recept is geschikt voor gebruik in kleine flesjes en geeft een zeer sterke geur af door het hoge percentage essentiële olie. 

Advertisement

2. Luchtverfrisserspray

Als je de voorkeur geeft aan een sprayoplossing, kun je een oplossing maken met 300 ml lauw water en 2 eetlepels baking soda. Wanneer de baking soda is opgelost, voeg 10 druppels van je favoriete essentiële olie (of een mengsel van essentiële oliën) toe. Doe alles in een spuitfles en spuit in de kamer die je wilt parfumeren op banken, fauteuils, stoelen, gordijnen of gewoon in de lucht.

3. Fruit, bloemen en kruiden in potjes

Deze luchtverfrisser duurt minder lang vanwege de versheid van de gebruikte producten, maar je kunt er wel mee experimenteren met verschillende geuren, afhankelijk van het seizoen of je smaak, en het is ook heel snel te maken. Het enige wat je hoeft te doen is de gekozen vruchten, kruiden of bloemen in warm water laten trekken, afkoelen en de hele inhoud in een glazen pot gieten. We adviseren bijvoorbeeld sinaasappel, kruidnagel en kaneel voor een warme, omhullende geur om de herfst en de winter op te warmen, en citroen en rozemarijn om een beetje frisheid te brengen op warme zomerdagen. Je kunt ook experimenteren met grapefruit of dennenboom en laurier. De enige limiet is je eigen creativiteit. Experimenteer gewoon!

Aan welke luchtverfrisser geef jij de voorkeur?

Advertisement