Laat je niet afschrikken door de afmetingen van de keuken: zelfs in een kleine keuken is er plaats voor alles

door Natasja

08 November 2022

Laat je niet afschrikken door de afmetingen van de keuken: zelfs in een kleine keuken is er plaats voor alles
Advertisement

Wie wil er nu geen grote en ruime keuken, waarin je je vrij kunt bewegen, die licht is en van alle gemakken is voorzien? Dit is een realiteit die vaak moeilijk te realiseren is, terwijl het waarschijnlijker is dat je alle beschikbare ruimte, die misschien niet veel is, op creatieve wijze moet benutten om alles wat je nodig hebt, tussen apparaten en meubels, in te passen.

Met de juiste ideeën is het echter mogelijk om veel comfort terug te winnen, zelfs als de beschikbare vierkante meters niet veel zijn. Van de opstelling van het meubilair tot de remedies om elke ruimte optimaal te benutten, kun je jezelf een heel eind op weg helpen. Bekijk de ideeën hieronder.

Advertisement

Een open keuken is een van de eerste oplossingen die moet worden overwogen: het heeft een aantal voor- en nadelen die niet over het hoofd mogen worden gezien, maar het bespaart zeker ruimte in kleinere keukens, die anders krappe en verstikkende hoekjes zouden zijn als ze door muren zouden worden omsloten.

Advertisement

Soms is een open keuken dan de enige optie, zoals in het geval dat de kitchenette in de buurt van een drempel, trap of ander architectonisch element loopt dat afscherming met muren van welke aard dan ook onmogelijk maakt.

Door de kasten aan twee van de drie of vier beschikbare wanden te plaatsen, is er veel meer bewegingsvrijheid in de keuken, zodat aan de ene kant de apparatuur staat met kasten om alles op te bergen, en aan de andere kant een aanrecht dat ook dienst doet als tafel om even snel te eten.

Wat het kleurenschema betreft, zijn kleine ruimtes gemakkelijker te beheren met lichte en heldere tinten, maar het kan nooit kwaad om een paar contrasterende elementen te kiezen, zoals misschien een vloer met patroon of een of andere accentmuur.

Als bijvoorbeeld de achterwand tussen de twee lange zijden van een smalle keuken geen raam heeft, kan die worden gebruikt als accentmuur met een donkere kleur en kan je daar alleen een paar rails of kleine, ondiepe planken plaatsen.

Advertisement

Als de ruimte zeer verticaal wordt ingericht, is het het overwegen waard om de kasten tot aan het plafond te laten reiken, misschien met behulp van een schuifladder om erbij te kunnen.

Moderne keukens zijn het theater van open kasten en aan de muur hangende rekken: ze zijn mooi, verlichten en vergroten de ruimte, maar ze zijn ook veeleisend, want ze moeten vaak worden afgestoft. Je kan echter altijd goed georganiseerde planken maken in kasten die dan gesloten kunnen worden, of gebruik maken van glazen deuren.

Advertisement

Als er ruimte is aan de wand na een rij kasten, voorzie die dan van kleine planken om er van alles op te zetten.

Denk ook na over hoe je de ruimte beter kunt benutten met laden en schuifvakken die kunnen worden uitgetrokken om gemakkelijker te worden gevuld en gebruikt. Er zijn zelfs lades voor de hoeken van de keuken!

Advertisement

Bij wandkasten mag je geen centimeter verspillen: het gebruik van extra haken en planken is erg handig.

De achterwand achter de aanrechten biedt ook plaats aan manden die aan de rails hangen en als extra laden fungeren.

Advertisement

En in plaats van een plint kan de onderste meubelband worden voorzien van laden waarin bakplaten en vormen en wat je maar wilt kunnen worden geplaatst.

Het vergt wat vindingrijkheid, maar er zijn veel oplossingen te bedenken!

Advertisement