Keukenkastjes opnieuw verven: nuttige tips voor een perfect DIY klusje

door Natasja

02 November 2022

Keukenkastjes opnieuw verven: nuttige tips voor een perfect DIY klusje
Advertisement

Na verloop van tijd kun je zelfs de mooiste en meest geliefde meubels niet meer mooi vinden, en keukenkastjes zijn daarop geen uitzondering. Misschien was je op het moment van de aankoop echt overtuigd van dat model, die kleur hout, maar naarmate je esthetische smaak verandert en de mode betreft binnenhuisinrichting verandert, lijken die kasten oud en saai.

Maar wat kun je doen als je niet alle meubels in de kamer wilt of kunt vervangen? Terwijl die misschien echt nog in goede staat zijn, maar je toch de behoefte voelt om het uiterlijk van de keuken te moderniseren? Het antwoord is eenvoudig: overweeg de meubels een andere kleur te geven, en met een minimale investering verander je het uiterlijk van een hele kamer.

Een beroep doen op professionals is soms onbetaalbaar, maar het is niet gezegd dat je met DIY niet noodzakelijk vergelijkbare resultaten kunst behalen - houd gewoon een aantal waardevolle tips in gedachten.

Advertisement
u/ccspondee/Reddit

u/ccspondee/Reddit

Allereerst wapen jezelf met geduld, want een goed uitgevoerde klus moet niet te snel worden uitgevoerd; maar zorg ook voor ruimte: maak een deel van een kamer vrij, of een ruimte waar je rustig kunt werken voor wanneer je moet schuren, en verven, zonder te struikelen over te veel voorwerpen of meubels in de buurt. En als er genoeg ruimte is, zal bij het schuren het geproduceerde stof misschien niet terechtkomen op reeds geverfde stukken in de buurt!

Kies ook de beste soorten producten, waaronder primers, vernissen, afwerkingsmiddelen, kwasten en rollers: het is beter om in deze aankopen te investeren dan achteraf met beschadigde meubels te zitten.

Advertisement
peakns/Reddit

peakns/Reddit

Laten we snel de essentiële stappen van deze DIY klus bekijken:

1. Haal alle stukken van elk meubelstuk uit elkaar, en verzamel al de hulpmiddelen die je nodig hebt. In dit stadium is het belangrijk om elk onderdeel van elke eenheid te labelen, zodat je weet waar elke deur, plank en dergelijke hoort.

2. Maak het meubel grondig schoon: stof het grootste deel van het droge vuil af en ontvet vervolgens alle vettige resten of oude afzettingen.

3. Schuur het hout: of het nu natuurlijk is of al gelakt, meubelhout is behandeld met een lak die het afwerkt, en direct daarop verven zal het resultaat van slecht uitgevoerd werkje geven. De oppervlaktelaag moet dus zorgvuldig worden verwijderd, en wel twee keer. De eerste verwijdert verf of lak, de tweede, met meer delicate middelen, om het oppervlak glad te maken zodat het klaar is voor alle volgende behandelingen.

4. Gebruik houtvuller om krassen en scheuren te repareren. Laten drogen, dan voorzichtig schuren om ruwheid te verwijderen en alle resten opzuigen.

5. Breng een laag grondverf aan. Ook hierna moet je, net als bij het plamuren, schuren en stofzuigen voordat je overgaat tot de gekleurde verf.

6. Verf: gebruik sponsrollen voor grote oppervlakken en kwasten voor alle ingelegde, bewerkte of smalle oppervlakken.

7. Houd de ramen open en help eventueel met ventilatoren voor een goede ventilatie in de kamer als je binnenshuis werkt.

8. Wacht de op de verf aangegeven droogtijd af alvorens met de tweede (of verdere) lagen te beginnen en alvorens alles weer in elkaar te zetten.

9. Breng, zo nodig, de afwerkingsproducten aan.

10. Als alles perfect droog is, kun je elk meubelstuk weer in elkaar zetten.

Klaar om je keukenkastjes onherkenbaar te maken?

Advertisement