Een nieuw leven geven aan oude meubels: 12 ideeën om ze een nieuwe, mooiere stijl te geven

door Natasja

13 Oktober 2022

Een nieuw leven geven aan oude meubels: 12 ideeën om ze een nieuwe, mooiere stijl te geven
Advertisement

Wie heeft er geen oud meubelstuk in huis dat je maar niet weg kunt doen, om emotionele, praktische of financiële redenen. Je laat hem in een kamer, vaak niet passend met de rest van het meubilair, zonder ooit de moed te vinden om hem naar de vuilnisbelt te brengen. En waarom zou je hem eigenlijk weggooien, als hij zijn functie nog steeds uitstekend vervult en je misschien herinnert aan dierbaar iemand die er niet meer is of een mooi moment uit het verleden?

Een paar eenvoudige hulpmiddelen, wat verf en een flinke dosis wilskracht en ellebogenvet volstaan om zelfs de oudste, grootste en zwaarste meubels weer tot leven te wekken. Laten we samen 12 echt geniale ideeën ontdekken.

Advertisement

1. Van oude ladenkast tot prachtig dressoir

Een laagje blauwe verf op de constructie en de laden, goud op de handgrepen en het steunvlak een beetje schuren om hem egaal te maken en eventuele krassen weg te werken: de oude ladekast wordt meteen een prachtig dressoir voor de woonkamer. Voor het opbergen van borden en serviesgoed, maar ook documenten, boeken, tafelkleden en alles wat je maar wilt.

Advertisement

2. Het oude bureau

Heb je het oude bureau van je vader in de garage staan, maar vind je hem te zwaar, groot en ouderwets voor de kinderen? Of vindt je dat het te veel tekenen van slijtage vertoont? Probeer het opnieuw te schilderen met lichtere, vrolijke kleuren zoals wit of lichtblauw of groen, het zal echt een verschil maken en je kinderen zullen hem ook prachtig vinden.

3. De salontafel

Soms volstaan een laagje verf, een paar latten hout en een hamer met een paar spijkers om een salontafel origineler te maken en te redden van de vuilnisbelt.

4. De eettafel

Ben je verhuisd en is het budget voor de keuken op? Maak je geen zorgen, je vindt zeker wel ergens een oude, lelijke tafel met even smakeloze stoelen. Vernieuw ze met verf, dan zien ze er al heel anders uit en geeft het je keuken extra kleur!

5. Stoelen zo goed als nieuw

Stoelen behoren tot de inrichtingselementen waarmee je je creativiteit meer ruimte kunt geven: behalve ze in felle kleuren te verven kun je ze ook verouderen met scratching of decoraties toevoegen met decoupage of ook de zitting of rugleuning comfortabeler maken met een kussen.

Advertisement

6. Van oude buffetkast tot koffiehoek

Tegenwoordig zijn buffetkasten vervangen ten gunste van modernere en functionelere bovenkasten en meubels. Maar wie zegt dat een oude buffetkast zijn plaats in huis niet kan vinden, misschien als koffiehoekje? Geef het een kleur die beter past bij de inrichting, verplaats wat planken, voeg misschien wat praktische haken toe en verwijder de deuren, en kijk eens: een prachtig nieuw meubelstuk!

7. Van ladekast tot bankje

Een oude en onbruikbare ladekast kan een andere bestemming krijgen voordat hij wordt weggegooid: met een paar trucs kan hij bijvoorbeeld een comfortabele en fantastische bank worden. Praktisch en veelzijdig, je kunt zelf beslissen of je hem voor binnen of voor buiten maakt.

Advertisement

8. Badkamerkastje

In een paar eenvoudige stappen wordt de ladekast de kast van je nieuwe badkamer.

9. Het kookeiland

Als de badkamer al is ingericht of als je er geen zin in hebt of het gereedschap mist om het blad op maat te snijden voor de wastafel, kun je altijd terugvallen op de keuken. Als de ruimte beperkt is, kun je met de luxe van een middeneiland een extra steunvlak creëren en meer laden en deuren gebruiken om je spullen op te bergen. Dat is wat een oude ladekast kan doen!

Advertisement

10. Nachtkastjes

Wat doen we dan met de nachtkastjes uit onze kindertijd? Als het weggooien ervan voelt als afstand doen van een stukje herinnering, kun je ze opnieuw gebruiken voor de kamer van je kinderen of voor jezelf. Ook hier, alles wat je nodig hebt is verf en creativiteit.

11. Van oud bed naar bankje

Die oude, grote bedden van vroeger zijn te groot voor de kamers die tegenwoordig meer op kleine bergruimtes lijken. Dus waarom het bed niet hergebruiken om het terras of tuin in te richten? Ze zouden prachtige bankjes kunnen worden!

Advertisement

12. Kasten en wandkasten

Als je tenslotte die ouderwetse aanblik van de meubels wilt verwijderen zonder grote veranderingen aan te brengen, kun je gewoon kasten en wandkasten opnieuw verven. Of het nu in de slaapkamer, keuken of woonkamer is, een ouderwetse kast wordt gelijk een stuk moderner met een nieuwe kleur: kies voor pasteltinten en lichte kleuren, je zult zien wat een mooi effect dat geeft!

Advertisement