Stel je gasten op hun gemak: fouten die je moet vermijden in huis voor een perfecte ontvangst

door Natasja

03 Oktober 2022

Stel je gasten op hun gemak: fouten die je moet vermijden in huis voor een perfecte ontvangst
Advertisement

Thuis gasten ontvangen is een genoegen dat altijd een beetje organisatie vereist, tenzij het de weinige mensen zijn die je echt tot je beste vrienden of familieleden kunt rekenen, die het niet erg vinden om te worden ontvangen in een huis dat er misschien niet altijd perfect uitziet.

In andere gevallen, ook met degenen die we al lang kennen, is het altijd een goed idee om voorzorgsmaatregelen te nemen: kleine gebaren en attenties die de gast het gevoel geven welkom te zijn en verwend te worden, blijken van respect waarbij met veel details rekening moet worden gehouden. Hier zijn er enkele, onder de dingen die je moet doen of vermijden, om een prettige ontvangst te garanderen.

Advertisement

De badkamer is een van de kamers die vrijwel zeker elke gast die in het huis komt, zal bezoeken, zelfs als ze alleen even voor de thee blijven. Behalve dat het schoon en geparfumeerd moet zijn, en zeker netjes, is het goed om niet zonder essentiële accessoires te zitten, zoals toiletpapier. Het kan gebeuren dat je vergeet de rol te verwisselen, maar het is altijd beter dit te doen voordat de gast komt, zodat de dienstdoende gast er niet om moet vragen. Het versieren met bloemen en andere artistieke vouwen is een extra detail dat sommige mensen graag aan hun gasten laten zien.

Advertisement

Laat geen potentieel gênante voorwerpen rondslingeren: in de kamers die je aan gasten toewijst om in te slapen, maar ook in de woonkamer en de andere kamers die ze zullen bezoeken, is het beter om boeken weg te doen die jou of hen een beetje in verlegenheid kunnen brengen, maar ook alle persoonlijke gegevens die je niet hoeft te laten zien aan anderen die geen familie zijn. Van post tot allerlei documenten en persoonlijke bezittingen, het is het beste om elke kamer met een zorgvuldig oog te doorlopen.

De ideale temperatuur: het is een beetje moeilijk om het de eerste keer gelijk goed te raden, maar het is altijd een goed idee om de thermostaten in te stellen op 20 tot 22 graden, wat wordt beschouwd als de ideale temperatuur binnenshuis. Uit de reacties van je gasten zul je snel opmaken of je de temperatuur moet verhogen of verlagen.

bsmith84/Reddit

bsmith84/Reddit

Vuile voorwerpen en accessoires: of ze nu door ons gebruikt worden, of erger nog, voor gasten bestemd zijn, er zijn altijd voorwerpen die speciale zorg nodig hebben. Als ze van ons zijn en we hebben geen tijd om ze goed schoon te maken, verstop ze dan. Die voor gasten daarentegen moeten in onberispelijke staat verkeren. Zelfs een eenvoudige borstel die niet goed wordt onderhouden kan een slechte indruk maken.

Antwuuan/Reddit

Antwuuan/Reddit

Als je mensen ontvangt tijdens een lunch of diner, is het beter om niet op te staan als je nog niet klaar bent met eten, en ook niet meteen daarna de afwas te gaan doen, de vaatwasser in te laden of de keuken op te ruimen. Natuurlijk kan dit met vrienden of familieleden die een kind aan huis zijn, maar anderen vinden het misschien wat ongemakkelijk. Sommige vuile borden of planken bedekt met kruimels mogen best wat langer wachten.

Advertisement
blizeH/Reddit

blizeH/Reddit

Een ander voorwerp dat soms in negatieve zin door gasten wordt opgemerkt, is serviesgoed dat er niet meer zo mooi uitziet, met oude vlekken die bijna niet te verwijderen zijn. Nogmaals, het hangt af van de omstandigheden, maar met gasten die je niet zo goed kent is het altijd het beste om kleine blunders, hoe onschuldig ook, te vermijden.

Nog een handige tip voor een echt gezellige badkamer: maak duidelijk welke handdoeken voor gasten bestemd zijn. Het kunnen handdoeken zijn die in hoeveelheid bij de wastafel zijn klaargelegd, of misschien een set handdoeken van verschillende grootte die je op het bed legt of in de badkamer aanwijst. Het belangrijkste is dat de gast niet alleen hoeft te raden welke handdoeken van jou zijn en welke zij kunnen gebruiken.

Advertisement

Tot slot het belangrijkste punt van elk gezellig huis: aangenaam opgeruimd zijn vanaf de ingang, dat is altijd het visitekaartje. Maak de hal netjes, zonder schoenen of tassen op de grond, bergen jassen en dergelijke. Het zal een goede indruk geven aan iedereen die het huis binnenkomt.

Een paar van dit soort gebaren kunnen van jouw huis echt een plek maken waar het nog aangenamer is om te verblijven!

Advertisement