x
Slechte gewoontes: 10 dingen die we…
Alleen maar een kussen om benen, billen en buikspieren te trainen

Slechte gewoontes: 10 dingen die we elke dag doen en waar we mee moeten stoppen

25 September 2022 • Door Natasja
1.705
Advertisement

Er zijn handelingen die we zo vaak in ons leven herhalen dat ze automatische gewoontes worden, die we uitvoeren zonder er zelfs maar over na te denken. Onze smartphone opladen, doortrekken als we naar het toilet gaan, maaltijden bereiden, eten in de koelkast zetten. Hoe vaak hebben we deze handelingen alleen al in de afgelopen week uitgevoerd? Maar weten we echt zeker dat we ze altijd op de juiste manier doen?

Er zijn zeker slechte gewoontes die deel zijn gaan uitmaken van ons dagelijks leven, bijna zonder dat we het beseffen. We zetten er 10 op een rij en leggen uit waarom het belangrijk is ze zo snel mogelijk te corrigeren en hoe dat moet.


1. De afwasspons niet schoonmaken

Sponzen moeten altijd regelmatig worden schoongemaakt om de verspreiding van bacterieën in de sponzen te voorkomen, die je vervolgens kunt overbrengen op de borden waar je van eet en op al het keukengerei. Om mogelijke verspreiding te voorkomen, week de sponzen 5 minuten in kokend water of leggen ze een minuut in een bak met water in de magnetron. Zo worden bacterieën geëlimineerd en zijn de sponzen perfect schoon en ontsmet!

2. Het toiletdeksel niet laten zakken

foto: Reddit

Bij het doortrekken is het belangrijk dat het deksel eerst naar beneden is. Dit komt doordat verontreinigd water zich mengt met schoon water en de druppels en deeltjes die ze met zich meedragen, kunnen, als de bril en het deksel open zijn of ontbreken, overal in de omgeving neerslaan. Zelfs op je tandenborstel. Wedden dat je dit de volgende keer dat je het toilet doorspoelt onthoudt?

Advertisement

3. Pasta niet afmeten met een spaghettilepel

foto: Reddit

Heb je je wel eens afgevraagd waar dat gat in de spaghettilepel voor is? Nee, de functie is niet louter decoratief, maar om aan te geven wat de juiste portie spaghetti is. Als je geen keukenweegschaal hebt, maar wel een spaghettilepel, meet je de volgende keer dat je spaghetti kookt als volgt: steek de spaghetti in het gat van de lepel tot hij vol is. Zo heb je de perfecte portie!

4. Zuivelproducten in de deur van de koelkast bewaren

foto: Pexels

De deur van de koelkast lijkt de ideale plaats voor het bewaren van eieren en dranken, waaronder melk en afgeleide producten. De planken op de deur hebben echter de hoogste temperaturen, vanwege de constante schommelingen door het openen en sluiten. Producten die eerder kunnen bederven, zoals zuivelproducten en eieren, moeten daarentegen op het laagste schap achteraan worden bewaard om optimale koelomstandigheden te behouden.

5. De telefoon 's nachts opladen

foto: Pexels

De telefoon lang opladen kan de batterij overladen en voortijdig beschadigen volgens deskundigen. Om te voorkomen dat je de telefoon op voorhand moet vervangen, laad hem alleen overdag en voor korte periodes op en koppel hem los zodra hij volledig is opgeladen.

6. Niet ontsmette producten rommelig in de koelkast bewaren

foto: Reddit

De koelkast is een uitstekende omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Wanneer je er voedsel in bewaart, zorg er dan voor dat dit perfect schoon is, inclusief de verpakking. Vervang zo nodig de wikkels voordat je het voedsel in de koelkast legt. En vergeet niet vlees te scheiden van alle andere producten om besmetting te voorkomen.

7. Toiletpapier op de wc-bril in openbare toiletten leggen

Hoeveel mensen leggen toiletpapier op de bril voordat ze een openbaar toilet gebruiken? Dat is helemaal niet goed: toiletpapier helpt niet om bacteriën op afstand te houden, maar door vocht te absorberen kan het een perfecte omgeving worden voor bacteriën om zich te verspreiden. Zorg er gewoon voor dat de bril perfect droog is en dat je huid onbeschadigd is: het zal de ideale barrière vormen. Als je het nog veiliger wilt, desinfecteer dan eerst met gel of een spray.

8. Te veel of te weinig tanden poetsen

foto: Pexels

Te vaak tanden poetsen blijkt net zo schadelijk te zijn als te weinig. Recente studies hebben aangetoond dat te vaak tandenpoetsen gedurende een beperkte tijd van de dag meer kwaad dan goed kan doen. Zorg ervoor dat je twee keer per dag 2 tot 4 minuten goed je tanden poetst, dit is voldoende voor een goede mondhygiëne. En vergeet niet tandenborstels met zachte haren en niet-schurende tandpasta te gebruiken.

9. Te veel wasmiddel in de wasmachine doen

De juiste hoeveelheid wasmiddel die in de wasmachine moet worden toegevoegd, staat vermeld op de fles: een dosering die de voorgeschreven hoeveelheid overschrijdt, leidt niet tot schoner wasgoed. Integendeel, te veel schuim zal een barrière vormen op het vuil en verhinderen dat het wordt verwijderd. Doe de was en het milieu een plezier: overdrijf niet!

10. Je gezicht vaak aanraken

foto: Pexels

De basisregel van hygiëne is het vermijden van de verspreiding van ziektekiemen op het lichaam. Daarom is het af te raden om overdag, vooral als je niet thuis bent, je gezicht te vaak aan te raken, vooral je ogen, neus en mond. Als het echt niet anders kan, zorg er dan eerst voor dat je je handen goed gewassen en ontsmet hebt.

Welke van deze slechte gewoontes heb jij? Zul je ze na het lezen van dit artikel proberen af te leren?

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt