Vetplanten kweken: 6 materialen voor potten en ideeën voor het gebruik ervan

door Natasja

21 September 2022

Vetplanten kweken: 6 materialen voor potten en ideeën voor het gebruik ervan
Advertisement

Voor het kweken van vetplanten hoef je geen grote tuiniervaardigheden te hebben. Het enige waar je op moet letten is de waterafvoer: deze soorten planten houden namelijk niet van stagnatie of vocht en moeten daarom absoluut vermeden worden in de potten. Om deze reden en vanwege hun grote weerstand tegen hitte en kou zijn ze erg populair.

Er zijn veel materialen die je kunt gebruiken voor vetplantenpotten, die elk verschillende waterafvoermogelijkheden hebben; hieronder staan 6 vetplantencomposities met enkele tips voor hun optimale teelt.

Advertisement

1. Vetplanten in boomstammen

Heb je je planten gesnoeid en heb je mooie grote takken over in de tuin? Of heb je een boom omgehakt en weet je niet wat je met de overgebleven stam moet doen? Een plantenbak maken van een oude tak of stam is een perfect idee voor het kweken van vetplanten: hout is een materiaal dat vocht vasthoudt, waardoor de noodzaak van water geven wordt beperkt en de planten in een warme omgeving verser en groener blijven.

Advertisement

2. Glazen potjes

Niet alleen jam en conserven: lege glazen potjes kunnen ook gemakkelijk worden gerecycled als plantenpotten! Versierd met touw of raffia en gevuld met aarde worden ze de ideale houder voor je vetplanten. Het voordeel van glas is dat het als ademend materiaal geen waterafvoergaten nodig heeft en je alleen water hoeft te geven als de grond droog is. Ze zijn ook prachtig als cadeau-ideeën of als geschenk bij een bruiloft of doopfeest!

3. Blikjes

Ook blikken kunnen een nieuw leven krijgen als plantenbak. Ook hier kun je ze versieren met touw of raffia of ze opnieuw beschilderen of bekleden met gekleurd en decoratiepapier. Of je kunt ze laten zoals ze zijn. Vul ze met potgrond en ze zijn klaar voor je favoriete vetplanten. Pas op met dit materiaal omdat het gemakkelijk oxideert, gevoelig is voor hoge temperaturen, waardoor de grond ook warm wordt, en slecht draineert. De planten moeten beetje bij beetje water krijgen, alleen als de grond droog is, en de potten moeten uit direct zonlicht worden gehouden.

4. Porseleinen potjes

Keramische potten genieten de voorkeur omdat het materiaal zeer luchtdoorlatend is en zeer snel droogt als het in de zon staat. Een andere zeer goede reden om ze te kiezen is echter de oneindige verscheidenheid die te koop is. Ze zijn er in allerlei vormen en kleuren en je kunt je fantasie de vrije loop laten door de exemplaren te kiezen die je het mooist vindt.

5. Terracotta vazen

Terracotta is het goedkoopste materiaal met de beste waterabsorptie en is daarom favoriet voor plantenpotten. Ook hier kan je je uitleven met ongewone vormen en min of meer complexe composities. Ze zijn ideaal voor het maken van prachtige bloembedden in de tuin.

Advertisement

6. Plastic potjes

Plastic heeft het grote voordeel dat het goedkoop en licht is, maar tegelijkertijd is het ook erg kwetsbaar en raakt het bij blootstelling aan zon en regen snel beschadigd. Plastic biedt echter ook talloze mogelijkheden qua samenstelling: je kunt potjes nemen en ze naar eigen inzicht kleuren, of ze maken door elk type fles te recyclen, van waterflessen tot schoonmaakmiddelflessen.

Welk materiaal verkies jij voor je vetplanten?

Advertisement