Het hele huis schoon en netjes in een paar uur tijd: nuttige stappen om te onthouden

door Natasja

06 September 2022

Het hele huis schoon en netjes in een paar uur tijd: nuttige stappen om te onthouden
Advertisement

Hoe geobsedeerd men ook kan zijn om een huis altijd in perfecte staat te hebben, in staat zijn om op bevredigende wijze schoon te maken en op te ruimen in minder tijd dan normaal, is een vooruitzicht dat bijna iedereen aanspreekt. Als de sleutel tot het vermijden van urenlang schoonmaken, afstoffen en opruimen erin bestaat de verschillende karweitjes niet te lang uit te stellen en, beter nog, elke dag iets te doen, dan komt er toch een dag waarop je de handen uit de mouwen moet steken en systematisch het hele huis onder handen moet nemen.

En waarom zou je dat niet in een paar uur doen in plaats van een hele dag te verspillen en op het eind doodmoe op de bank te ploffen? Niemand wil een vrijde dag op die manier doorbrengen. Als je nog niet de meest efficiënte routine hebt ontwikkeld die bij jou past, volgen hieronder enkele nuttige tips om jouw ritme te vinden.

Advertisement
m00nblinks/Reddit

m00nblinks/Reddit

  • Eén klusje per keer: in plaats van één kamer per keer, is het misschien handiger om je tijd in te delen volgens de klusjes. Stof het hele huis, maak alle ramen en de spiegels schoon, veeg of stofzuig, verzamel de vuile was in elke kamer enzovoort.
  • De lijst: aan de basis van elke vorm van organisatie (of het nu gaat om het schoonmaken van het huis of om werk en studie) ligt altijd een goed gepland actieplan dat op schrift is gesteld. Het maakt niet uit of je je ideeën het liefst noteert met pen en papier of met een elektronisch apparaat. Het zal je helpen je focus te behouden en doelgericht verder te gaan. En dingen van lijstjes afvinken geeft altijd voldoening.

 

Advertisement
Doodles07/Reddit

Doodles07/Reddit

Afstoffen en schoonmaken van meubels

Neem lege manden of dozen mee naar de verschillende kamers, leg alles erin wat op de planken staat die afgestoft moeten worden (en als je ook wat wasgoed ziet, leg het in een mand en sorteer het later), en stof elk vrij oppervlak af: er is weinig voor nodig als je eerst alles hebt opgeruimd, en je zult ook eventuele vingerafdrukken of hardnekkiger vuilophopingen zien, die specifiek moeten worden behandeld. En daarna zet je alles weer op zijn plaats en maak je ook de accessoires gelijk schoon.

In de woon- of slaapkamer verwijder in deze stap ook vuile lakens en kussens, die je vervolgens, zodra je klaar bent met afstoffen, verzamelt en bij de was doet.

Natuurlijk stof je altijd van boven naar beneden, zodat het vuil op de vloer valt.

Doodles07/Reddit

Doodles07/Reddit

Spiegels en ramen

Je zult ongetwijfeld je favoriete product en methode hebben, maar denk eraan dat je je misschien kunt behelpen met op stokjes gemonteerde doeken (ook bepaalde dweilen voor het schoonmaken of afstoffen op de vloer!) om moeiteloos hogere oppervlakken te bereiken. Was ze allemaal na het afstoffen grondig.

Oppervlakken

Met name in de badkamer en de keuken moet bijzondere aandacht worden besteed aan het aanrecht en het sanitair. Aangezien je altijd van boven naar beneden moet schoonmaken, moet je ze dus schoonmaken voordat je de vloer onder handen neemt.

Vergeet echter niet de kasten, en de binnenkant van meubels en huishoudelijke apparaten.

Vloeren

Hier hebben mensen verschillende ideeën over: sommigen geven er de voorkeur aan eerst te stofzuigen en dan te schoonmaken, anderen doen het omgekeerde. Een grondige reiniging is een reiniging waarbij het vuil met een bezem of een stofzuiger wordt verwijderd, vervolgens wordt schoongemaakt, gedroogd en zeer snel weer wordt gestofzuigd. Maar het kost zeker meer tijd.

Wat is jouw meest effectieve schoonmaakroutine?

Advertisement