Gedroogde bloemen voor decoraties in huis: 12 betoverende ideeën om je te inspireren

door Natasja

10 November 2022

Gedroogde bloemen voor decoraties in huis: 12 betoverende ideeën om je te inspireren
Advertisement

Het is waar dat verse bloemen buitengewone kleuren en geuren hebben, en het is aangenaam om ze te gebruiken om verschillende kamers van het huis te versieren, maar het is ook waar dat het slechts een kwestie van dagen is - soms echt maar een paar - voordat ze bederven en weggegooid moeten worden. Er zijn manieren om ze langer houdbaar te maken, maar het valt niet te ontkennen dat ze eigenlijk al niet meer leven als je ze in de vaas zet, nadat je ze hebt geplukt of gekocht of cadeau hebt gekregen.

Als je geen tijd hebt of geen zin om elke week een nieuw bloemstuk te schikken, en ook niet van kunstbloemen houdt, is het beste alternatief zeker gedroogde bloemen. Zo kun je het hele jaar door (en soms zelfs meerdere jaren!) genieten van een eindeloze verscheidenheid aan bloemen, bladeren en zelfs gedroogde vruchten die hun ongelooflijke vormen en betoverende kleuren behouden.

Advertisement

Ga naar een bloemenwinkel, of een goed gesorteerde kwekerij, of kijk een beetje online: je vindt er allerlei ideeën, en je zult ontdekken dat er een oneindigheid aan planten is die zich perfect lenen om het huis te versieren zodra hun takken zijn uitgedroogd. Ze hebben geweldige vormen en allemaal de moeite waardo om te ontdekken.

Advertisement

Groene takken kunnen ook worden gecombineerd met gedroogde bloemen. Eucalyptus en pampagras zijn bijvoorbeeld populair.

En dan zijn ook nog katoenen bloemen, en uitgesneden en gevormde palmbladeren, fantastische toevoegingen aan elk droog bloemstuk.

Ze zijn mooi in keramische potten, maar ook in glazen vazen. En in die laatste kun je de bodem versieren met zand, ook gekleurd zand, of kiezels en duizend andere ideeën: er is geen water nodig, dus je kunt je helemaal uitleven.

Advertisement

Wit keramiek is mooi met felgekleurde composities...

... Maar koper leent zich ook voor dergelijke decoraties!

En dan kun je zelfs enkele vleesetende planten gebruiken, die altijd bijzondere vormen hebben.

Advertisement

Hortensia's: dit zijn de mooiste en gemakkelijkst te vinden bloemen om gedroogde bloemstukken mee te vullen. Hoewel veel hortensiasoorten aan het eind van de zomer eigenlijk niet van hun bloeiwijzen moeten worden ontdaan, zijn veel mensen geneigd ze toch te knippen, misschien alleen om ze als decoratie te gebruiken. Ze zijn "handig" omdat ze eind augustus of september in feite al droog zijn aan de plant, zodat ze direct kunnen worden genomen en gebruikt, maar het is altijd beter om dit te doen met planten van de "quercifolia"-familie.

Hortensia's, pampagras, palmbladeren: het zijn de kleuren van de natuur en de vormen van de verschillende soorten die ons leiden naar de mooiste compositie.

Advertisement

Niet alleen in vazen: gedroogde bloemen lenen zich voor veel verschillende en creatieve, ook moderne decoraties. Het is bijvoorbeeld leuk om de stengels in een houten balk te steken die kan dienen als decoratieve accessoire, tafeldecoratie of ook aan de muur kan worden gehangen.

En in het geval van decoraties voor een speciale gelegenheid kun je kettingen van gedroogde bloemen maken die van boven naar beneden hangen, voor 'gordijnen' die de perfecte achtergrond vormen voor foto's.

Advertisement

En waarom geen slierten gedroogde bloemen aan een ronde steun bevestigen? Het is een originel en betoverend alterntief voor de gebruikelijke kransen.

Zou je het ook leuk vinden om je huis met gedroogde bloemstukken te versieren?

Advertisement