Deze 10 alledaagse gebruiksvoorwerpen zijn ontworpen met een doel en hebben verrassende verborgen functies

door Skip

28 Augustus 2022

Deze 10 alledaagse gebruiksvoorwerpen zijn ontworpen met een doel en hebben verrassende verborgen functies
Advertisement

We weten niet altijd wat de exacte redenen zijn waarom de dingen die we dagelijks gebruiken of voorbij zien komen, ontworpen zijn op een bepaalde manier. Vaak weten we van iets niet exact wat de echte functies ervan zijn en benutten we het volledige potentieel er niet van. Dat sommige dingen zijn gemaakt op een bepaalde manier, heeft in sommige gevallen met vroeger te maken. Maar de factoren die vroeger van belang waren, zijn dat nu niet meer.

In ieder geval is het absoluut een voordeel om alles om ons heen dat ons dagelijks leven mogelijk maakt, te observeren zodat we het maximale uit al die dingen kunnen halen. Daarmee wordt ook onze aangeboren honger naar 'het willen weten' gestild. Hieronder volgt dus een reeks zeer interessante weetjes over de verborgen functies van enkele gebruiksvoorwerpen.  

Advertisement

Kleerhangers gebruiken we om kleding mee op te hangen in de kast en zijn deze gemaakt van verschillende materialen, maar ooit waren die alleen maar van hout gemaakt en was er eerst ook alleen maar een houten versie. Dat was omdat met hout motten en ongedierte weggehouden kon worden en was die noodzaak er in het verleden.

Advertisement

Alle legofiguurtjes hebben een kleine gaatje op het hoofd. Dit is om hun jonge bezitters te beschermen. Door het gat op het hoofd van de figuurtjes kan er nog lucht door zodat ernstige verstikkingsincidenten kunnen worden voorkomen wanneer ze worden ingeslikt.

Speldenkussens zijn niet alleen zo gemaakt om er naalden en spelden in te steken om ze geordend te houden en prikken te voorkomen, maar vooral dat door de vulling de naalden en spelden scherp blijven.

Ketchupflessen van het bekende merk Heinz hebben een klein nummer op de flessenhals op de plek waar deze zich vernauwt. Dit getal bleek het geluksnummer te zijn van de producent. Wanneer hij op een precieze plek op de fles tikjes gaf kwam de ketchup er helemaal uit, tot de laatste druppel.

De lipjes van dit soort blikjes zoals we ze tegenwoordig kennen zijn bedoeld om rietjes op hun plek te houden, al weet niet idereen dit en halen ze hem er vaak af en gooien ze hem weg.

Advertisement

Het kleine broekzakje dat je soms boven een normale broekzak ziet bij jeans, heeft met vroeger te maken. Ooit stopte je daar namelijk je zakhorloge in. Tegenwoordig hebben niet alle broeken zo'n zak en is die in sommige gevallen zelfs nep. Wanneer een broek er wel een heeft kan het handig gebruikt worden voor muntgeld, haarspelden of andere hele kleine voorwerpen.

Je ziet het niet heel goed maar ramen in vliegtuigen zijn voorzien van een klein gaatje onderin, de zogenaamde "ademgaten." Daardoor kan de luchtdruk in de cabine en de panelen gestabiliseerd worden ten opzichte van de luchtdruk buiten. 

Advertisement

De meesten van ons gebruiken haarspelden waarschijnlijk op de verkeerde manier. Hoe je ze correct moet gebruiken zodat je je haar correct kan fixeren wordt eigenlijk verklapt door de manier waarop ze zijn gemaakt. Het golvende deel moet richting je hoofdhuid zitten en naar beneden gericht zijn terwijl het gladde deel naar boven moet zitten en naar buiten gericht moet zijn.

Hangsloten hebben doorgaans kleine gaatjes waaruit regen weg kan lekken wanneer het regent, waardoor roest en vorst worden voorkomen of kan er smeermiddel ingespoten worden wanneer er problemen zijn met de slotmechanieken.

Advertisement

Munten hebben rondom ribbels. Dat is nu nog zo, maar de oorzaak daarvan ligt in het verleden. Oude munten, vaak van kostbare metalen gemaakt, konden worden vervalst. Door deze strepen kon men vervalsing beter controleren en voorkomen.

Kende jij deze ongelofelijk interessante weetjes al?

Advertisement