10 trucs waarmee je het geel worden van witte kledingstukken kan tegengaan

door Skip

25 Augustus 2022

10 trucs waarmee je het geel worden van witte kledingstukken kan tegengaan
Advertisement

We hebben allemaal witte kleding in onze garderobe waarvan we graag zouden willen dat ze altijd zouden blijven stralen als op de dag toen we het kochten. Ondanks alle verwoede pogingen ze stralend te houden, kunnen witte kledingstukken na verloop van tijd en wasbeurten geel worden.

Hoe vaak droegen we wel niet een wit t-shirt, hemd jurk of broek en zagen we een gele vlek? Dit alles is te verhelpen. Er zijn trucs waarmee geel worden kan worden voorkomen en je kleding weer als nieuw straalt.  

via Torinotoday

Advertisement
Pexels

Pexels

Zorgen dat kleding mooi blijft

Een van de fouten die het vaakst gemaakt wordt en die ertoe leiden dat kleding geeld wordt is een verkeerde manier van opbergen. Het geheim is om deze kleding op koele droge plekken te bewaren, maar dat je er vooral zeker van bent dat er daar op die plekken geen schimmels zijn. Bovendien is een papiertje tussen elk shirt leggen de beste manier om ze te stapelen. Dit papier moet geen zuur bevatten. Zo wordt voorkomen dat kleuren gaan lekken. 

Lichte kleding en kleuren apart wassen

De gouden regel die geldt voor wassen met de wasmachine is om gekleurde was en witte kleding gescheiden van elkaar te wassen. Wanneer je gaat wassen moet je echt zeker weteen dat er maar een kleur kleding in de trommel zit, anders gaan kleuren lekken.  

Advertisement
Pexels

Pexels

Regelmatig wassen

Er is in het collectieve geheugen het idee verankerd geraakt dat vaak wassen tot versleten kledingstukken leidt en dat we ze eerst vaak moeten dragen alvorens ze in de wasmachine te gooien. Deze instelling is verkeerd!  

Het geheim is om de kleding elke keer te wassen nadat je ze hebt gedragen, ook al zijn er geen zichtbare vlekken, door huideigen olie en zweet kan textiel geel worden en kunnen deze vlekken dan lastiger te verwijderen zijn.  

Voorweken

Een andere manier om gele vlekken te voorkomen en die succesvol aan te pakken is om kleding te laten weken in water met een witmaker erin voordat je gaat wassen. Zo wordt verkleuringen verwijderen makkelijker. 

Op hoge temperatuur wassen

Na je kleding te hebben voorgeweekt moet je die goed uitspoelen. Alleen dan kan je verder gaan met wassen. Vanaf dit moment is de watertemperatuur van cruciaal belang. Het advies is om de hoogste temperatuur in te stellen die de kleding aankan, belangrijk is dus om aandachtig de waslabels op kleding te lezen.

Pexels

Pexels

Kleding te drogen hangen in de zon

Een van de meestvoorkomende fouten is denken dat de zon vergeling in de hand werkt. Dit klopt niet.

Het effect van ultravioletlicht helpt kleding lichter te maken. Om die reden is het altijd beter om het wasrek daar te zetten waar de zon schijnt.

Zout en citroen

In het lijstje van onfeilbare methodes staan ook die van oma. Of anders gezegd, simpele oplossingen waar je soms van kan denken dat ze voor de hand liggen of overdreven zijn, maar die wel een uitzonderlijk resultaat geven. Er bestaan dan ook enkele producten die kleding weer wit maken en laten stralen. Zout en citroen zijn alternatieve huismiddeltjes die zeer goed werken tegen gele vlekken. Het schurend effect van zout en het verblekende effect van citroen zorgen ervoor dat de verkleuring verdwijnt als je het hier overheen wrijft.  

Pexels

Pexels

Marseillezeep

Een van de geheimen voor het binnen enkele ogenblikken wit kunnen maken van kleding is om Marseillezeep te gebruiken. Dit wordt vaak als de beste methode beschouwd omdat die zowel in de handwas als machinale was wordt toegepast.

Baking soda

Tot slot de truc van oma die altijd werkt is baking soda. Doe er een maatlepel van in de trommel en stel een redelijk hoge watertemperatuur in. Wanneer het wasprogramma over is dan is de kleding weer net zo wit als toen je het kocht. 

Welk van deze methoden ken en gebruik je?

Advertisement