8 eenvoudige stappen om je huis een nieuwe look te geven zonder heel veel geld uit te geven

door Natasja

01 Augustus 2022

8 eenvoudige stappen om je huis een nieuwe look te geven zonder heel veel geld uit te geven
Advertisement

Het kan gebeuren dat je op een gegeven moment je een beetje genoeg hebt van het huis dat er altijd hetzelfde uitziet, en er zijn ook situaties waarin je lang moet wachten voordat je iets wezenlijks kunt veranderen, om welke reden dan ook. Een kamer opfleuren kan echter een therapeutisch effect hebben op je stemming: kleuren die de ruimte verfraaien en het natuurlijke en kunstmatige licht optimaal benutten, maken die ruimte leefbaarder. Dat geldt des te meer als je thuis werkt of studeert en daar dus lange perioden doorbrengt.

Als je geen totale make-over kunt doen, geen nood: je kunt al voor een frisse wind zorgen met kleine, gerichte inrichtingsingrepen waardoor je (weer?) verliefd wordt op je huis.

Advertisement

Overschilderen

Niet alleen de muren: ook meubels kunnen er helemaal nieuw uitzien met een andere kleurlaag dan die je een hele lange tijd  hebt gezien. Je kunt ze allemaal schilderen, of slechts enkele, of verschillende kleuren combineren... Laat je creativiteit de vrije loop!

Advertisement

Foto- of afbeeldingenwanden

Prenten, afbeeldingen en vooral foto's van familie, reizen, belangrijke gebeurtenissen. Laat het huis over je spreken, en denk erover om de wand op anonieme delen van de muur te creëren. Het kunnen ook de hoeken van kamers zijn, evenals de ruimte boven de bank of langs de trap!

Doeken, plaids en bankhoesen

Stoffen doen wonderen om beschadigde delen te bedekken of de sfeer van een kamer te veranderen. Een bank met verkleurde bekleding wordt weer mooi met een mooie hoes met het juiste patroon, en dekens, gordijnen, kussens en alle stoffen die altijd in kamers aanwezig zijn dragen ook bij aan kleur en stijl, dus let op kleurpaletten en materialen!

Wandplanken in plaats van de gebruikelijke meubels

Verlicht het meubilair door enkele stoffige saaie boekenplanken te vervangen door planken en rekken die rechtstreeks aan de muur worden bevestigd. Het zal in elke kamer ruimte lijken te openen!

Color block

Terwijl accentmuren jarenlang furore maakten, brak de tijd aan van de color block wall. Het verschil ligt in het feit dat in plaats van een hele muur te kleuren, slechts een deel ervan wordt gekozen, waarop geometrische vormen worden getekend die op de muur en met de andere elementen (deuren, ramen, planken...) "dansen".

Advertisement

Zelfs in een klein gedeelte van een verticale muur onder een schuin dak kan het color blockidee wonderen doen met minimale ingrepen: er is maar een driehoekje verf nodig!

Verwijderbaar behang

Als je nu al weet dat je na een paar jaar van gedachten zult willen veranderen, gebruik dan verwijderbaar behang, zodat je de stijl van je kamer vele malen kunt veranderen met weinig geld.

Advertisement

Zelfklevende tegels voor de achterwand

Naast het schilderen van de kasten, kan de keuken er helemaal nieuw uitzien als je de achterwand verandert. En je kunt dit ook doen met zelfklevende vinyltegels, die veel minder kosten dan traditionele oplossingen en duizend verschillende prints hebben.

... En voor vloeren

Dit type oplossing bestaat ook voor vloeren: sommige mensen gebruiken ze in badkamers, berghokken en washoeken, maar ze kunnen werkelijk overal worden geplaatst.

Ben je er klaar voor om het uiterlijk van je huis te moderniseren?

Advertisement