Moet je de badkamer ontwerpen? Vermijd de meest voorkomende fouten om een perfecte kamer te creëren

door Natasja

11 November 2022

Moet je de badkamer ontwerpen? Vermijd de meest voorkomende fouten om een perfecte kamer te creëren
Advertisement

Het is altijd leuk om de inrichting van een kamer te plannen als je te maken hebt met een neutrale ruimte die je kunt vullen met meubels en elementen die jouw smaak uitdrukken. Maar behalve in zeer uitzonderlijke gevallen kan je nooit handelen zonder rekening te houden met een reeks beperkingen die voortvloeien uit voorwaardelijke behoeften: ongeacht het beschikbare budget moet je immers altijd rekening houden met de feitelijke kenmerken van de in te richten ruimte.

Grootte, natuurlijk en kunstmatig licht, materialen en kleuren: het is al moeilijk om een evenwicht te vinden tussen deze elementen, en dan komen alle bijkomende beslissingen over de eigenlijke stijl, oplossingen voor de organisatie van de ruimte en nog veel meer. Dit geldt voor elke kamer in huis, inclusief de badkamer. Het is dan beter om de hele meubelplanning aan te pakken met een duidelijk idee van wat wel en wat niet te doen.

Advertisement

De opstelling

Het eerste waar rekening mee moet worden gehouden is de beschikbare ruimte: zelfs de meest krappe badkamers kunnen zo worden ontworpen dat ze zo comfortabel mogelijk zijn. In een ruimte die niet al te veel beperkingen kent, ziet de ideale opstelling van de verschillende sanitaire voorzieningen en meubels er echter uit dat de wastafel zich dicht bij de ingang bevindt, het toilet (met bidet) onmiddellijk daarna en aan het eind de douche- of badruimte.

Dit is de opstelling die over het algemeen de beste luchtcirculatie biedt en meer ruimte laat om planken, haken en wandkasten toe te voegen zonder al te veel ruimte in te nemen.

Advertisement

De verlichting

Als je niet het geluk hebt grote ramen te hebben die de badkamer overvloedig verlichten, zul je dat moeten compenseren met kunstlicht, en heb je meerdere verlichtingspunten nodig.

De plafondlamp natuurlijk, dan de lampen rond de spiegel of anderszins de ruimte rond de wastafel verlichten, en eventueel spots of andere oplossingen die een lichtkrans in de badkamer verspreiden. Het belangrijkste is de voorkeur te geven aan warme verlichting, die aangenamer en ontspannender is. Als het ook de kamer is waar je je uiterlijk verzorgt, is het goed om na te denken over een systeem dat je gezicht en hoofd goed verlicht, zodat je er altijd fantastisch uitziet.

Tegels: ja, maar niet teveel

Sinds vele jaren gaan tegels in de badkamer - die altijd de voorkeur hebben gehad voor wand- en vloerbekleding - in de richting van een zeer vintage smaak, en vooral als het gaat om kleuren en decoratieve motieven is er niet langer sprake van een eenzijdige keuze van minimale en heldere paletten, maar wordt er ook gedurfd met vrolijke nuances of zeer opzichtige combinaties.

Als je zeker weet dat je deze keuzes aankunt, ga je gang, maar als het risico bestaat dat je een warboel van vormen en kleuren maakt bij het toevoegen van sanitair, kranen, meubels en accessoires... dan is het beter om tegels en mozaïek te beperken tot slechts één deel van de badkamer.

Organisatie

Vergeet niet dat je veel spullen in de badkamer moet plaatsen, liefst zonder ze overal te laten rondslingeren, dus denk altijd aan meubels, haken, planken en oplossingen die alles overzichtelijk en leefbaar kunnen maken.

Advertisement

En bij de keuze van de verschillende accessoires of de plaats van haken en handdoekrekken moet je nagaan waar ze echt nodig zijn. Een handdoekenrek (ook de elektrische die ze verwarmen en drogen) is handig in de buurt van de douche of het bad, zodat je niet helemaal nat door de badkamer hoeft te lopen voordat je bij de handdoek bent.

Kranen en decoraties

En als je wilt dat het er voor een lange tijd mooi uit blijft zien, moet je ook aan het onderhoud denken. Een voorbeeld zijn kranen: ouderwetse kranen, wellicht van messing, zijn al vele jaren helemaal in, maar zijn volgens veel mensen vaak het type dat de meeste onderhoudsproblemen oplevert. Doe zorgvuldig onderzoek voordat je de kraan kiest die je gaat installeren.

Vergeet de decoratie niet: enkele planten, foto's of voorwerpen die de ruimte personaliseren zonder al te veel visuele rommel te creëren, zorgen voor een aangename sfeer.

Hoe ziet jouw droombadkamer eruit?

Advertisement