Niet alleen voor ramen: 8 alternatieve manieren om je huis elegant in te richten met gordijnen

door Natasja

04 Juli 2022

Niet alleen voor ramen: 8 alternatieve manieren om je huis elegant in te richten met gordijnen
Advertisement

Bij het kiezen van gordijnen om in huis op te hangen, denken we altijd aan de grootte van het raam dat ze gaan bedekken, en dan natuurlijk het materiaal en de kleur die het best bij de inrichting van de kamer passen. Ze zijn dus een nuttig en decoratief element dat natuurlijk op veel verschillende manieren kan worden gebruikt, maar wat vind je van het idee om ze ook elders in huis te gebruiken?

Als je erover nadenkt, vormen ze een verticaal scherm dat bescherming biedt tegen licht en nieuwsgierige blikken, dus waarom zou je deze functies niet benutten in alle andere situaties waarin ze in huis nodig kunnen zijn? Bevestig de stokken waarop ze glijden gewoon op andere plaatsen, en ze worden deuren, wanden en nog veel meer.

Scheidingswanden

Heb je een grote kamer waarin je ruimtes hebt gecreëerd voor verschillende doeleinden? Verdeel ze met een paar zachte, lichte elementen: dat kunnen glas-in-loodramen zijn, wandrekken of verticale tuinen, maar ook gordijnen, die ook het voordeel hebben dat ze open of dicht kunnen blijven, zodat je die ruimte altijd anders kunt ervaren.

Advertisement

Kastdeuren

Als je van open kasten of garderoberuimtes houdt die in een nis zijn ingebouwd, kun je ze gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je ze steeds perfect netjes moet houden of te vaak met al het stof te maken krijgt. Dat zijn in feite de grootste problemen die de succesvolle trend van deurloze meubelen voor iedereen met zich meebrengt. En gordijnen kunnen dat oplossen: je kunt ze in feite zien als deuren die je openhoudt en "laat verdwijnen" wanneer dat nodig is, maar die klaar zijn om alles te bedekken en te beschermen wanneer dat nodig is.

Ze zijn ook perfect voor welke kast of berging ook!

Deuren

Een luchtig alternatief voor een vaste deur: iets dat de kamer slechts gedeeltelijk afsluit. Als je toch niet wilt afzien van de mogelijkheid om de kamer te isoleren wanneer dat nodig is (geluiden en tocht zijn nooit aangenaam), kun je ze misschien nog combineren met een echte deur. Op die manier kun je in de zomer misschien alleen het gordijn gebruiken, maar in de winter houd je de ruimte warmer door de deur goed te sluiten.

En ze zijn perfect als je een ruimte wilt "afsluiten" door een kamer te creëren, iets tussen een deur en een muur te worden om het bed te isoleren, misschien op een zolder.

Advertisement

Om muren te decoreren

In plaats van behang of verschillende tegels: gordijnen! Het is een origineel idee, dat een zeer intieme sfeer schept, waardoor een kamer een soort nis wordt, en als het aan meerdere kanten overdreven lijkt, kan het altijd worden benut, misschien maar voor één muur in de kamer, vaak die achter het hoofdeinde van het bed!

Het wordt echter de ideale oplossing in een kamer waarvan de wanden volledig uit glas bestaan, om de zon te weren en intimiteit te creëren. Je kunt beslissen of je alles gesloten houdt of dat je het buitenlandschap de kamer laat 'binnenkomen'!

Advertisement

En eenmaal naar de hoeken getrokken, kunnen de gordijnen op een artistieke manier geblokkeerd worden!

Zou je het leuk vinden om gordijnen op een van deze manieren te gebruiken?

Advertisement