Heb je oude, ongebruikte overhemden? 10 prachtige ideeën om ze met creativiteit te recyclen

door Natasja

05 Juli 2022

Heb je oude, ongebruikte overhemden? 10 prachtige ideeën om ze met creativiteit te recyclen
Advertisement

Hoeveel oude overhemden heb je thuis wel niet die je eigenlijk wel weg wilt gooien? Vooral herenoverhemden, die het vaakst worden gebruikt en het vaakst worden vervangen door nieuwe, wegens slijtage of verandering van maat, hopen zich vaak thuis op en blijven ongebruikt.

Soms worden ze tevoorschijn gehaald om klussen te doen waarvoor kleren moeten worden dragen die al verpest zijn, zoals schilderen of de tuin verzorgen. Andere keren, als ze echt onherstelbaar lijken, worden ze in stukken gescheurd en als poetsdoeken gebruikt. Dit zijn zeker nuttige en slimme manieren om ze te recyclen. Maar er zijn veel meer, oneindig veel vindingrijkere en creatievere manieren om oude overhemden nieuw leven in te blazen door prachtige voorwerpen te creëren. 

Kun je dat niet voorstellen? Kijk eens naar de ideeën hieronder. Dit zijn 10 fantastische manieren om overhemden te hergebruiken en te transformeren.

Advertisement

Heb je een ongebruikt herenoverhemd in een vrij grote maat? En heb je ook kleermakerskwaliteiten? Mooi. Knip het overhemd in een bovendeel en een onderdeel. Je kunt een prachtige vrouwelijke outfit creëren bestaande uit een rok en een cropped blouse. Het is aan jou om de stijl en details te kiezen volgens smaak en lichaamsbouw.

Advertisement

Met de manchetten van een overhemd kun je mooie en kleurrijke manicure- en pedicure-etuis maken.

De mouw van een overhemd kan een mooie fleskoker worden, waarmee je, bijvoorbeeld als cadeau, een goed figuur slaat.

Door het op de juiste manier te knippen en te naaien, kan je er een zak of tassen van verschillende soorten maken.

En wat dacht je van een zeer originele kussenhoes gemaakt van een overhemd? Er veel van maken in verschillende kleuren en patronen zou een winnend idee kunnen zijn voor een leuk hoekje in de tuin of op de veranda, of voor een kleurrijker en origineler woonkamer.

Advertisement

Het speldenkussen gemaakt van de manchet is een echt juweeltje.

Voor leuke schorten en vaatdoeken kun je de vormen die je nodig hebt maken van overhemden en, om de details te maken, kleuren en dessins van verschillende overhemden mengen.

Advertisement

De manchet leent zich ook zeer goed om een prachtige servetring te worden. Door verschillende kleuren te creëren dek je een spectaculaire tafel.

Met het zakje daarentegen kun je een servethouder maken, die even mooi, origineel en elegant is.

Advertisement

Tot slot zou een leuk idee voor je outfit kunnen zijn om een accessoire te maken om als choker te dragen. Door de kraag van het over hemd te knippen en te versieren met kralen, gekleurde steentjes of wat je maar wilt, krijg je een accessoire die je bij je outfits kunt combineren om ze te af te maken of op te fleuren.

Dit zijn slechts enkele van de ideeën die je kunt realiseren door oude overhemden te hergebruiken. Er zijn nog genoeg andere ideeën. Probeer te beginnen met de voorbeelden die hier staan. Je creatieve talent zal de rest doen.

Advertisement