11 eenvoudige decoupage-ideeën om oude meubelen en inrichtingsaccessoires op te fleuren

door Natasja

04 Juli 2022

11 eenvoudige decoupage-ideeën om oude meubelen en inrichtingsaccessoires op te fleuren
Advertisement

De decoratietechniek van decoupage (van het Franse découper dat uitsnijden betekent), die tussen de 17e en 18e eeuw in Europa is ontstaan, is vandaag de dag een van de meest beoefende technieken door kunstenaars, restaurateurs, liefhebbers en beginners. Het leent zich voor vele soorten werk en is geschikt voor veel verschillende voorwerpen en materialen. Bovendien is het gemakkelijk uit te voeren en geeft het uitstekende resultaten.

In de loop der jaren is de techniek geëvolueerd in verschillende vormen en verdere methoden. In wezen betekent decoupage het versieren van materialen door middel van uitgeknipte motieven die met lijmlagen worden ingeprent of door middel van motieven die met sjablonen en verf worden gemaakt. Juist door deze kenmerken van eenvoud en veelzijdigheid leent deze geliefde techniek zich bij uitstek om bijvoorbeeld oude meubelen of inrichtingsaccessoires te vernieuwen en een nieuwe glans te geven.

Of het nu hout, glas, keramiek, plastic of zelfs canvas is, elk voorwerp kan zo goed als nieuw terugkomen en in een andere, soms mooier exemplaar. Bekijk hieronder enkele van de ideeën die we voor je hebben verzameld.

Advertisement

Een oude kledingkast, geërfd of gekocht op een rommelmarkt of in een antiekwinkel, kan een prachtig designstuk voor je interieur worden. Verf het in de kleur die je het mooist vindt, misschien een mooie pasteltint, en breng bloemversieringen aan met de decoupagetechniek. Door ook de knoppen te veranderen, wordt de kast praktisch een andere, met behoud van de zeer gewaardeerde vintage vormen en lijnen.

Advertisement

Hetzelfde kan gedaan worden met een oude ladekast. De combinatie van antieke vormen en frisse kleuren van bloemmotieven is winnend en geeft altijd een aangenaam romantisch tintje dat bepaalde kamers opfleurt.

Ook een houten ladekast kan prachtig worden opgeknapt en versierd met de sjabloontechniek. Witte bloemmotieven op licht hout of een pastelkleur (misschien gebeitst) creëren onmiddellijk een shabby chic stijl die een van de meest gewilde is als het gaat om renovatie en decoratie.

En wat dacht je van het versieren van de achterwand van een oude overgeschilderde boekenkast met decoupage? Het zal het meubelstuk, maar ook de boeken die erin worden geplaatst, zeer opwaarderen.

Een ander heel bijzonder idee is om meubelen te versieren met foto's. Je kunt oude gebruiken, voor een genegenheid die vintage blijft, of nieuwe, misschien van belangrijke momenten in iemands leven. Het "wow"-effect is gegarandeerd en de emotionele en affectieve waarde van zo'n versierd voorwerp zal zeker groot zijn.

Advertisement

Hetzelfde kan worden gedaan met inrichtingsaccessoires, zoals bijvoorbeeld een lamp. Oude foto's op zo'n object zouden nog fascinerender kunnen zijn omdat ze in doorzichtigheid te zien zullen zijn, gefilterd door licht, zoals dia's geprojecteerd op een scherm.

Een van de meest gebruikte soorten illustraties met de verschillende decoupage technieken is het stripverhaal. Probeer er eens een oude stoel mee te versieren voor een knallende en eigentijdse stijl. Het resultaat zal geweldig zijn.

Advertisement

Je kunt hetzelfde doen met een tafeltje. Het versieren met stripverhalen kan het verschil maken voor een ietwat saaie woonkamer.

Geïnspireerd door pop art is het gebruik van krantenvellen. Een oude tafel ermee versieren is een ander zeer origineel idee.

Advertisement

Wat voorwerpen en inrichtingsaccessoires betreft, zijn dienbladen gewoonlijk de meest populaire keuze voor decoupage, vooral voor wie de techniek als beginner benadert. Probeer een oud exemplaar te versieren om het een nieuw leven te geven. De voldoening, als de klus geklaard is, zal dubbel zijn.

En tenslotte kan je je uitleven aan borden, flessen en mandflessen. Hoe ouder ze zijn, hoe groter het enthousiasme om ze nieuw, anders of, gewoon, mooier te maken.

Waar wacht je nog op? Ga snel wat je nodig hebt kopen om je vintage voorwerpen en meubelen weer op te fleuren. Succes!

Advertisement