13 praktische ideeën voor het maken van verhoogde bloembedden die gemakkelijk te verzorgen zijn en ook ideaal voor een compacte moestuin

door Natasja

28 Juni 2022

13 praktische ideeën voor het maken van verhoogde bloembedden die gemakkelijk te verzorgen zijn en ook ideaal voor een compacte moestuin
Advertisement

Wanneer het nodig is om ruimte te reserveren voor de teelt van sommige groenten, maar ook voor sommige sierplanten, wordt er heel vaak voor gekozen om de soorten in bloembedden te groeperen en zo de planten aan een specifieke ruimte toe te wijzen. Bloemperken worden over het algemeen in de grond aangelegd, maar waar dit onhandig is of er geen ruimte beschikbaar is (misschien de tuin van verharde plaatsen), dan worden verhoogde bedden heel praktisch.

Het kunnen grote plantenbakken zijn op verschillende soorten steunen of echte delen van het terrein die worden omsloten door verschillende soorten steunen: ze kunnen worden gemaakt met hout, bakstenen, beton of ook creatief gerecyclede afvalvoorwerpen. 

Advertisement

Als je geen zin hebt om te bouwen of te recyclen, kun je bloembedden van stof gebruiken: ze zijn gemaakt van een duurzame en toch ademende stof en kunnen in een handomdraai worden geïnstalleerd. Ze hoeven praktisch alleen maar gevuld te worden met potgrond!

Advertisement

Vergelijkbare vorm, maar het resultaat van creatief recyclen: dit is de oplossing die wordt verkregen door oude banden een nieuw leven te geven, eventueel ook geverfd in vrolijke kleuren.

Plastic kisten van het supersterke soort: je bekleedt de binnenkant met geschikte stof, en begint dan in de grond te telen. 

Bakstenen: een beetje zoals het aanleggen van decoratieve borders, maar dan om een apart bloembed te omtrekken!

Oude metalen bakken, drinkbakken, houten vaten en kuipen: ze kunnen allemaal de verhoogde bedden voor groenten worden. Maar ze zullen er ook mooi uitzien met sierplanten.

Advertisement

Er zijn ook oneindig veel meer of minder gesofisticeerde DIY projecten met hout.

Het is ook handig om hout en metalen platen samen te voegen, hoewel dat beter is voor zeer grote bloembedden, omdat metaal gemakkelijk warm wordt.

Advertisement

In deze reusachtige plantenbakken kun je ook irrigatiesystemen installeren.

Het is ook nuttig om ze te beschermen tegen ongewenste gasten, eventueel met een kleine netomheining tegen konijnen.

Advertisement

Of een gewelfde kooi die ook voorkomt dat de vogels naar zaadjes gaan zoeken.

Het gemak van verhoogde bedden ligt in het feit dat ze het terrein op een voor iedereen comfortabele hoogte brengen om te verzorgen. Bedenk hoe fijn het is om niet op de grond te hoeven bukken om onkruid te verwijderen of fruit te plukken.

Advertisement

Je kunt er ook een paar maken op hoge poten, met ruimte voor extra planken: het wordt een beschermde plantenbak en ook een tuinierplek.

Een andere eenvoudige en goedkope optie zijn betonnen bakstenen.

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement