Een bloembed dat langs de rand loopt: maak stijlvol gebruik van planten en borders om de tuin te verfraaien

door Natasja

29 Juni 2022

Een bloembed dat langs de rand loopt: maak stijlvol gebruik van planten en borders om de tuin te verfraaien
Advertisement

Het is niet altijd mogelijk om in het midden van een gazon of in ieder geval in het midden van de tuin, zones vol struiken of bomen aan te leggen, zodat je misschien moet afzien van het invoegen van planten die de groene ruimten mooi zouden versieren en wat beweging zouden toevoegen aan wat anders een vlakke en anonieme zone blijft.

De oplossing zou dus kunnen zijn een lang, smal bloembed aan te leggen langs één (of meer) van de borders, dicht bij de omheiningen of grensmuren. Het kan op gelijke hoogte met de grond liggen, iets hoger of helemaal verhoogd met een muurtje: afhankelijk van materiaal, positie en beplanting kunnen veel verschillende types worden gecreëerd. Kijk eens naar de ideeën hieronder.

Advertisement

Als je van plan bent een bloembed te maken dat enigszins afloopt (dat ziet er mooier uit, want de planten zie je beter), zorg dan voor een border met bakstenen die hoog genoeg is om alle aarde - en mulch - op te vangen die onvermijdelijk naar beneden zal glijden.

Advertisement

Als je daarentegen misschien een eenvoudig bloembed wilt aanleggen, met een paar planten in het midden van het grind, kan dit op gelijke hoogte met het gazon worden gebracht en dan volstaan ook vlakke borders, zoals die van beton.

Vlakke borders werken echter ook met de bloemperken vol groen. Het is altijd beter om een onopvallende rand te gebruiken. En voor borders zijn bakstenen ook prima.

Een ander idee is om met stenen een opstapje te maken, zodat het bloembed iets hoger ligt dan de grond, en dan een border van kiezelstenen aan te brengen voor het gazon of het pad.

Ze zien er altijd mooi uit als ze zijn bedekt met schors of ander organisch materiaal dat één kleur heeft.

Advertisement

Met een beetje creativiteit kun je een miniatuurparkje aanleggen in die strook tuin achter de omheining.

En verder de keuze van de planten: er zijn weelderige combinaties voor halfe schaduwzones...

Advertisement

...en kleurrijke voor zonminnende planten.

Als alle bloemen en struiken in de tuin op deze plaats zouden worden geconcentreerd, zou het de moeite waard zijn te kijken wat de beste combinatie van soorten voor alle seizoenen is.

Advertisement

Maar het kiezen van slechts één soort plant kan ook heel elegant zijn.

En dezelfde filosofie kan je helpen om ook een eenvoudig pad spectaculair te maken!

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement