Touw wat een passie: hoe het te gebruiken om je huis op duizend verschillende manieren te decoreren

door Natasja

27 Juni 2022

Touw wat een passie: hoe het te gebruiken om je huis op duizend verschillende manieren te decoreren
Advertisement

Touw wordt altijd vooral in de nautische sector gebruikt. In die context is het namelijk ideaal omdat het een zeer sterk materiaal is, dat nuttig is voor afmeer- en aanmeerwerkzaamheden. Maar juist vanwege die robuustheid kan het ook voor duizend andere dingen en in verschillende omgevingen en contexten worden gebruikt. In de eerste plaats in huis.

Of het nu de sterkste is, gemaakt van jute of hennep, of gemaakt van zachtere, dunnere materialen, het is een uitstekende bondgenoot bij de inrichting en decoratie van het huis. Het kan binnen- en buitenruimtes verschillende stijlen geven, afhankelijk van hoe het wordt gebruikt. Het geeft comfort aan, maar altijd met een vleugje raffinement en elegantie. En het is bijzonder geschikt om de stijl van woningen aan zee te verrijken, waaraan het een nautische of boho-chique toets kan geven.

Kijk naar de verrassende veelzijdigheid en heel veel geweldige ideeën.

Advertisement

Een heel goed eerste idee zou kunnen zijn om de rand van een spiegel van welke vorm en grootte dan ook ermee te bedekken. Het zal er onmiddellijk uitzien als een zeer bijzonder meubelstuk.

Advertisement

Dezelfde techniek kan worden gebruikt voor het versieren van fotolijstjes, schilderijen en al het andere waarvoor een lijst met iets anders erin nodig is. Touwlijsten zijn niet alleen mooi, ze zijn ook heel leuk om te maken en lenen zich voor allerlei extra toepassingen en versieringen.

En waarom geen krukjes, stoelen, voetenbankjes of tafeltjes met touw bedekken om hun stijl totaal te veranderen? Het is precisiewerk, maar eenmaal klaar is het resultaat spectaculair.

Door touw te weven, geïnspireerd op nautische knopen, kun je glazenonderzetters, onderborden, pannenonderzetters en placemats maken voor op tafel, om misschien bij het ontbijt te gebruiken. Kies kleur, materiaal en afmetingen en leef je uit.

En raad eens, met dezelfde techniek en een steviger, spartaans touw, kun je zelfs tapijten en deurmatten maken. Voor een huis aan zee zullen ze perfect zijn.

Advertisement

Touw leent zich voor het versieren van allerlei soorten handgrepen, van die van laden en garderobedeuren tot die van iets ongebruikelijker deuren of ramen. Het is mogelijk ze te bedekken of, indien ze van een voldoende bestendig materiaal zijn gemaakt, ze rechtstreeks door het touw zelf te vervangen.

En wat vind je van gordijnen vastmaken aan ringen van touw? Een echt alternatieve en originele oplossing. Het proberen waard.

Advertisement

Touw kan ook worden gebruikt als een eenvoudig decoratief element dat bijvoorbeeld in vazen of glashouders kan worden aangebracht. Een klein beetje is genoeg, ook willekeurig geplaatst, om een kleine ruimte in seconden helemaal te veranderen.

En er zijn zelfs mensen die besluiten om pilaren, trapleuningen en zelfs muren ermee te bekleden, voor een echte DIY home make-over.

Advertisement

Zoals je hebt gezien, is touw vanwege zijn sterkte ideaal om zelfs zware gewichten te dragen zonder te breken. Dit geldt vooral voor bepaalde types. Het kan dus worden gebruikt om hangmatten en schommels te ondersteunen, die veranda's en tuinen in een wilde of boho-chique stijl inrichten. Het effect is werkelijk prachtig en het comfort verzekerd.

Opnieuw door zijn robuustheid leent touw zich ertoe een zeer bijzondere leuning te worden voor de trappen van huizen die met een nautisch thema zijn ingericht.

En de toepassingen waarvoor touw zich leent, kunnen nog heel veel zijn. Misschien oneindig. Zijn veelzijdigheid van stijl en praktisch nut kent geen grenzen. Stel jezelf dus geen grenzen en laat je creativiteit de vrije loop, misschien door enkele van de suggesties die we je zojuist hebben gedaan, op te volgen!

Advertisement