Wil je open kasten of rekken afdekken? Vind de juiste oplossing

door Natasja

15 Juni 2022

Wil je open kasten of rekken afdekken? Vind de juiste oplossing
Advertisement

Open kasten, evenals open rekken in vele kamers van het huis gebruikt voor het inrichten en opruimen, zijn een steeds populairder trend in de binnenhuisinrichting. Vanuit esthetisch oogpunt zijn ze licht en luchtig, zodat ze de inrichting niet verzwaren en dus ruimte lijken te besparen. Bovendien hebben ze vaak zeer eenvoudige vormen, het soort dat in veel verschillende inrichtingsstijlen kan worden geïntegreerd.

Al deze voordelen maken ze tot grote favorieten ten opzichte van de traditionele meubels met deurtjes. Er zijn echter ook aspecten die op den duur vervelend kunnen zijn: alle voorwerpen die op de planken worden geplaatst, zijn altijd in het zicht, zodat je je geen rommel kunt veroorloven; en bovenal, door het ontbreken van afdekkingen worden alle oppervlakken en voorwerpen die op de planken worden geplaatst, blootgesteld aan stof en vuil. Hoe kan je dit verhelpen zonder de meubels te veranderen? Bedek ze gewoon een beetje uit het zicht met enkele praktische en smaakvolle meubeloplossingen.

Advertisement

De eerste oplossing, die gemakkelijker is en werkelijk aan alle gevallen van open meubels kan worden aangepast, zijn gordijnen. Als de te bedekken ruimte erg groot is, moet je de voorkeur geven aan gordijnen met een lichte stof en een neutrale kleur of een kleur die idealiter past bij de tinten die in de rest van de inrichting worden gebruikt.

Advertisement

Door enkele planken te combineren met een gordijn om alles af te dekken, kan ook opbergruimte worden gecreëerd aan het einde van een gang of op plaatsen waar het moeilijk zou zijn geweest om meubels van de juiste vorm en grootte te vinden.

De gordijnen kunnen ook worden gebruikt als er al lampen waren geïnstalleerd om de verschillende rekken te verlichten.

Ze zijn een perfecte oplossing voor garderoberuimte in een nis, en daar kun je misschien ook gordijnen van dikkere stoffen gebruiken, of versierd met passementwerk, als ze niet te druk zijn.

Te midden van een witte en neutrale inrichting kan je ook gordijnen kiezen waarvan de stoffen zijn versierd met verschillende soorten kleurrijke prints.

Advertisement

Dan zijn er de meer sobere opties zoals strakke gordijnen, die het midden houden tussen de zacht gedrapeerde gordijnen die je tot nu toe hebt gezien en echte deuren.

Naast het horizontaal schuiven van het gordijn op een stang die langs de bovenzijde van de af te dekken kast loopt, kun je ook een open kast aan meerdere zijden afsluiten door een ronde of vierkante steun te installeren die aan het plafond hangt (zoals bij bepaalde douches wordt gedaan).

Advertisement

Wat de meer deur-achtige alternatieven betreft, zijn er schuifdeuren, zoals de populaire barn doors.

Maar er zijn genoeg meer gesofisticeerde designoplossingen zoals houten panelen met dunne staven die op bijna onzichtbare rails lopen.

Advertisement

Er is geen tekort aan ideeën om houten panelen (ook multiplex) aan te passen aan IKEA's populairste open meubels.

En je zou zelfs je eigen op maat gemaakte deuren kunnen bouwen, misschien met een houten frame en verder een lichter webbing scherm.

Heb je al soortgelijke oplossingen voor je open meubels geïnstalleerd?

Advertisement