Een miniatuur watertuin als tafeldecoratie: 9 geweldige ideeën om je te inspireren

door Natasja

16 Juni 2022

Een miniatuur watertuin als tafeldecoratie: 9 geweldige ideeën om je te inspireren
Advertisement

Er is iets ontspannends en aangenaams aan het bewonderen van de zeebodem: we doen dat graag in aquaria, en sommige mensen hebben zelfs hun eigen vitrines met levende vissen en planten die het huis sieren. Als je echter meer houdt van het idee om die onderwaterwerelden te bewonderen dan van het voortdurend zien rondzwemmen van vissen in dezelfde ruimte, dan kun je overwegen om miniatuur watertuinen te maken waarmee je je huis op een originele manier kunt versieren.

Het enige wat je nodig hebt is een vaas, een kan of een andere grote, stevige glazen pot, en je hebt fantastische composities die je ook als tafeldecoraties kunt gebruiken. Waterplanten, maar ook zand, zeewier van verschillende soorten en nog veel meer: als je eenmaal begint met het plannen van zo'n compositie zijn er duizend mogelijke combinaties. Bekijk de ideeën hieronder om de inspiratie te vinden die bij jou past.

Advertisement

Ze zijn spectaculairder in doorzichtige houders, dat is zo, maar ook een oud kopje kan aquatische composities als deze bevatten!

Advertisement

Een bed van rotsjes (velen gebruiken geëxpandeerde klei of rivierkiezels) en dan wat grotere stenen, misschien donkere die een heel mooi contrast vormen met het zachte mos erboven. Het is een soortgelijke benadering als die welke wordt gebruikt om een habitat voor schildpadden te creëren, maar ook zonder de dieren levert dit zeer mooie composities op.

Als je dan de hydroponie van verschillende planten zou willen benutten, dan zou je super decoratieve potten kunnen maken.

In deze potten, die al dan niet zijn afgedekt met houten deksels of, nog beter, met kurk, is een achtergrond van witte kiezelsteentjes (zoals kwarts) erg mooi. Het resultaat zijn elegant ogende creaties die in elk interieur passen, zelfs moderne en minimalistische.

Maar ook gekleurde kiezelstenen, of donkerdere, grotere ronde gladde stenen zullen altijd een mooi effect creëren: het water en misschien ook de ronde wanden van de houders zullen als een vergrootglas zijn waardoor je anders over het hoofd geziene details kunt waarderen.

Advertisement

Tot de leukste en gemakkelijkste planten om in deze aquatische omgevingen te kweken behoren algen, en de populairste is de mosbol. Dit zijn algen die eruit zien als sponsachtige groene ballen en die echt schattig zijn.

Sommige mensen maken een terrarium in grote glazen potten, en deze ondergedompelde werelden zijn een beetje hetzelfde, maar dan in een aquatische versie.

Advertisement

Je kunt je uitleven in scenario's die lijken op iets uit een of ander fantasieverhaal.

Of versier zelfs het onderwatergedeelte van je compositie met beelden en decoraties die passen bij de soort plant die je hebt gekozen.

Zou je het leuk vinden om deze miniatuur watertuinen aan te leggen?

Advertisement