Omgekeerde planten: ontdek hoe je ze in omgekeerde plantenbakken kweekt

door Natasja

13 Juni 2022

Omgekeerde planten: ontdek hoe je ze in omgekeerde plantenbakken kweekt
Advertisement

Een plant die ondersteboven groeit is misschien wel een van de meest onwaarschijnlijke dingen die je kan bedenken: de kruin naar beneden en de wortels naar boven vormen een beeld dat alle natuurwetten tart, en toch is er zelfs deze trend online.

Vele tuinliefhebbers wagen zich aan dit huzarenstukje dat moeilijk lijkt maar in werkelijkheid niet zo moeilijk is, als je maar op de juiste manier en met de juiste planten te werk gaat. Het is noodzakelijk om resistente soorten te kiezen, en nog beter als ze klimmend zijn of een hangende of kruipende groeiwijze hebben, want dan zijn ze van nature meer geneigd om hun gebladerte niet naar boven uit te laten groeien. Maar sommige mensen doen dit zelfs met tomaten! Er zijn verschillende manieren om een omgekeerde plantenbak te maken om binnenshuis op te hangen, en we zullen er hieronder twee uitlichten.

Advertisement
Tutorial via KR Home Garden/YouTube

Tutorial via KR Home Garden/YouTube

In het eerste voorbeeld, waarvan je hier (https://www.youtube.com/watch?v=tAiqIIali80) de instructievideo kunt zien, wordt een gewone tradescantia gebruikt, het soort met paarse bladeren dat vaak in kleine spleten in muren kan groeien.

Het project bestaat uit het boren van een gat in het midden van de bodem van de pot, waardoor het water zal binnendringen om alle grond in de plantenbak te besproeien, en vervolgens moet ook een cilindrisch voorwerp in dat gat worden bevestigd, dat fungeert als een uitnodiging om het water zelf te gieten.

Daarna worden gaten geboord (met een boormachine maar ook met een gloeiende punt zoals die van een soldeerbout of soortgelijke voorwerpen) langs de rand van de pot (deze worden gebruikt om het ijzerdraad aan te rijgen zodat de plant niet valt) en een paar gaten naar de onderkant van de pot waar de ophangbeugel doorheen zal gaan, ook van ijzer maar desgewenst ook van touw.

In deze handleiding is de pot gevuld met potgrond, zaagsel en compost in gelijke delen.

Maar hoe hou je de plant stil zodat hij niet omdraait? Er zijn twee trucs. Eerst werden, in het geval van tradescantia (waarvan de stekken snel wortelen), vers afgesneden takken gebruikt; vervolgens werd de potgrond bedekt met een "deksel" van een polystyreenschijf ter grootte van de diameter van de pot. Zodra er gaten in die polystyreen schijf waren geboord, legde je er gewoon de tradescantiatakken in, legde je het geheel bovenop de potgrond en bevestigde je het met ijzerdraad door de gaten aan de rand.

Advertisement
Video tutorial via Cantinho de casa/YouTube

Video tutorial via Cantinho de casa/YouTube

In deze andere handleiding, die je hier https://www.youtube.com/watch?v=BGhBuEX0krY kunt zien, wordt in plaats daarvan een pothos gebruikt. Ook hier wordt niet de hele plant met het hele klont aarde geplant, maar afzonderlijke takken die reeds wortel hadden geschoten.

Nadat het "tuigje" met touwtjes aan de onderkant (waaraan het geheel zal worden opgehangen) en het gat voor de irrigatie waren gemaakt, werd de pot zoals gewoonlijk gevuld met potgrond. Toen de plant erin werd gezet, werd elke tak gewoon op de grond gelegd in een radiaal patroon, met de wortels overlappend in het midden. Toen men klaar was met het vullen met alle beschikbare takken, werden de wortels in het midden bedekt met meer potgrond en vervolgens, om alles op zijn plaats te houden, werden stukken jute gebruikt, vastgezet met een reeks houten stokken (als satéstokjes) gekruist en geregen door gaten die speciaal in de rand van de pot zelf waren gemaakt. Op die manier, als je de plant omdraait om op te hangen, zal er niets uitvallen!

Dit zou een leuke manier kunnen zijn om planten te kweken zonder ruimte in te nemen!

Advertisement