DIY tuinfonteinen? Je kunt ze eenvoudig met terracotta potten maken

door Natasja

27 Mei 2022

DIY tuinfonteinen? Je kunt ze eenvoudig met terracotta potten maken
Advertisement

Iedereen weet dat er iets diep ontspannends schuilt in het luisteren naar het geluid van water dat in een beek stroomt, of dat in een fontein klatert. Het zijn natuurlijke geluiden die we associëren met beelden van rust in de natuur of ook in de stad, maar het kunnen evengoed de geluiden zijn waaraan we thuis gewend zijn.

Het bouwen van een fontein in de tuin is in feite niet noodzakelijk een duur of moeilijk project: er zijn veel ideeën voor het maken van deze kleine waterpartijen, ook van gewone en gemakkelijk verkrijgbare materialen zoals terracotta potten. Hieronder vind je een aantal ideeën en handleidingen om inspiratie uit te halen.

Advertisement
Video tutorial via Menards/YouTube

Video tutorial via Menards/YouTube

Voor dit project op de foto heb je slechts drie terracotta potten van verschillende grootte nodig, een heel grote schotel en verschillende kleinere. Verder heb je rivierkiezels nodig om te versieren, een waterpomp om in de grotere pot te verbergen, en als je wilt, kun je ook planten toevoegen.

Het is een kleine creatie, hij zou zelfs op een vrij grote tuintafel passen.

Advertisement
Tutorial via flyingkitten.wordpress.com

Tutorial via flyingkitten.wordpress.com

Een verticale fontein, al wat omvangrijker maar nog steeds geschikt voor kleine ruimtes. De terracotta potten moeten zeer stevig zijn, en worden op elkaar gestapeld, met bakstenen als vulplaatjes om de gewenste vorm te krijgen.

Bij al deze projecten worden echter potten gebruikt waarin gemakkelijk planten zouden kunnen staan: het zijn dus potten met drainagegaten in de bodem, die telkens goed moeten worden afgedicht. Dit kan worden gedaan met isolatieschuim of zelfs (soms lijkt het beter) met van die plakbandjes die worden gebruikt om waterlekken te repareren.

Tutorial via gardens.theownerbuildernetwork.co

Tutorial via gardens.theownerbuildernetwork.co

Een ander model, nog complexer: veel potten om prachtige stroompjes en watervallen te creëren. Hier zijn ook enkele van de potten geverfd: de verf heeft helaas de neiging een beetje onderhoud te vergen, ook wanneer de potten voor planten worden gebruikt, en in voortdurend contact staan met water en vochtigheid moet je vaak bijverven.

Tutorial via acultivatednest.com

Tutorial via acultivatednest.com

Het idee van een fontein gemaakt van één grote terracotta pot is ook erg mooi, zeker als hij wordt omringd door planten die ongeveer even hoog zijn als de pot zelf. Zou je het leuk vinden om met soortgelijke projecten de tuin te versieren?

Advertisement