Vaten als plantenbakken en originele meubels: recycle ze om de tuin een charmante, rustieke toets te geven

door Natasja

28 Mei 2022

Vaten als plantenbakken en originele meubels: recycle ze om de tuin een charmante, rustieke toets te geven
Advertisement

Wijnvaten zijn altijd een van de meest begeerde voorwerpen geweest voor iedereen die graag rustiek decoreert: zowel in huis als, meer nog, in de tuin, zijn ze in feite het materiaal dat zich ertoe leent om een mooi en nuttig inrichtingselement te worden. Het kunnen heel mooie plantenbakken worden, maar met een beetje werk kun je er ook meubels of zelfs fonteinen van maken. En als je daarbij ongebruikte ijzeren hoepels overhoudt, kun je ook daar een creatief gebruik voor vinden.

Er zijn veel DIY projecten om de tuin te versieren met vaten, en ze zijn ook geschikt voor vaten van verschillende afmetingen: misschien niet alleen wijnvaten, maar ook vaten voor sterke drank. Bekijk de onderstaande ideeën en je zult zien dat je binnen enkele minuten op zoek bent naar oude vaten om online te kopen.

Advertisement

Doormidden gesneden nemen ze de vorm aan van kuipen (en ook die zijn perfect voor vele tuindecoratieprojecten: vul ze gewoon met aarde, voorzie ze van enkele drainagegaten, en ze zijn klaar om bloemen te ontvangen.

Advertisement

Ze zijn ook mooi voor die zeer schilderachtige opstellingen waarbij de houder de bloemen op de grond lijkt te gieten.

Stel je voor dat je ze in een rij zou zetten aan de zijkanten van een paadje: het worden een heleboel plantenbakken achter elkaar die je kunt gebruiken voor sierplanten, maar ook voor aromatische kruiden en een paar groentesoorten: op die manier wordt zelfs een lange, smalle binnenplaats omgetoverd tot een groene hoek die gemakkelijk te beheren is.

Als je een vrij hoge struik wilt planten (controleer altijd of ze van het soort zijn dat ook in een kleine ruimte kan wortelen), is het heel mooi om de grond met mos te bedekken!

Een plantenbak die ook een fontein is: een perfecte combinatie als je aquatische soorten wilt planten. Als je daarentegen de fontein wilt verfraaien met sedums, echeveria's of andere vetplanten (eventueel aan de randen), moet je ervoor zorgen dat de waterstraal op een andere plaats terechtkomt dan de potgrondbak waarin de planten hun wortels hebben.

Advertisement

Verschillende vaten (of houten kuipen) die op een helling zijn geplaatst, zodat je water in het onderste vat giet: een betoverende cascadefontein.

De grotere, hogere exemplaren veranderen in werkelijk onweerstaanbare buitentafels.

Advertisement

Je zou ze ook kunnen gebruiken als voetstuk waarin een paal kan worden gestoken om verlichting in de tuin te plaatsen.

Sommige mensen bouwen ze om tot originele vuurpotten.

Advertisement

Als je bij het transformeren van houten vaten tot buitenmeubilair toevallig ijzeren hoepels overhoudt, kun je ze gebruiken voor decoratieve sculpturen.

Heb je al eens houten vaten gebruikt om je tuin te versieren?

Advertisement