Mini moestuin met pallets: laat je inspireren door deze fantastische DIY projecten

door Natasja

26 Mei 2022

Mini moestuin met pallets: laat je inspireren door deze fantastische DIY projecten
Advertisement

Het idee om een moestuin te maken wordt traditioneel geassocieerd met de beschikbaarheid van veel grond in een tuin, maar stadstuinen en oplossingen die het mogelijk maken om ook in kleine ruimten, zelfs op balkons en terrassen in de stad, een paar groenten te kweken, zijn nu wijdverbreid. Dit wordt meestal gedaan door grote bakken te maken waarin de verschillende planten voldoende ruimte vinden om hun wortels te ontwikkelen, een beetje zoals plantenbakken of verhoogde bedden. En deze kunnen ook worden gemaakt met behulp van een geweldig DIY hulpmiddel: pallets.

Pallets in goede staat lenen zich om compacte moestuintjes te worden, maar ook als je het hout na demontage wilt gebruiken, zijn er allerlei projecten die van pas kunnen komen om eenvoudig te beheren moestuintjes te creëren.

Advertisement

Voor alle bladgroenten, zoals salades en bepaalde soorten kool die niet te groot van formaat zijn, kunnen pallets worden gebruikt die zijn voorzien van een bodem, zodat ze voldoende aarde kunnen bevatten. Over het algemeen worden metalen platen (bijvoorbeeld gegolfd) of dikke plastic dekzeilen gebruikt. Ook moet te allen tijde worden gezorgd voor een adequate afwatering om schadelijke stagnatie van water te voorkomen.

Advertisement

Door gebruik te maken van latten van pallets (maar natuurlijk ook van andere soorten hout, niet noodzakelijkerwijs gerecycled hout, indien nodig) kunnen verhoogde bedden worden gecreëerd: zo kan zelfs op balkons of verharde delen van de tuin groenten of fruit kunnen worden geteeld.

Voor een nog groter verhoogd bloembed kun je pallets gebruiken als wanden aan de zijkanten. Zelfs in deze gevallen moet je de binnenkant met dekzeilen bekleden, maar misschien zou in deze projecten een schaduwdoek (dat een beetje geperforeerd is) volstaan, alleen om de potgrond vast te houden.

Als je ze in plaats daarvan op gazon of aarde plaatst, wordt het hout van de pallets alleen gebruikt om de steunmuren van het verhoogde bed te maken. Waarom zijn ze handiger dan rechtstreeks de grond bewerken? Je kunt het gazon maaien zonder dat je bang hoeft te zijn dat je over 'goede' plantjes heen gaat.

En een zeer geschikte vorm voor dit soort verhoogde bedden is er een die eruitziet als een "U" of een hoefijzer, d.w.z. met een diepe uitsparing aan één kant. Het is praktisch noodzakelijk in grote bloemperken, omdat je zo gemakkelijk op elk punt kan komen zonder tussen de planten door te hoeven lopen.

Advertisement

Als er planten zijn die op een hekwerk of trellis moeten worden gekweekt, kun je schuine pallets gebruiken om ze te laten groeien.

Hele gebieden kunnen worden gecreëerd door de verschillende methoden te combineren!

Advertisement

De pallet zou ook alleen gebruikt kunnen worden voor het geraamte, en dan maak je de zijkanten met metalen platen.


Zou je het leuk vinden om moestuintjes met pallets aan te leggen ?

Advertisement