Fleur meubels en kamers op met decoupage: veel creatieve ideeën om je te inspireren!

door Natasja

27 Mei 2022

Fleur meubels en kamers op met decoupage: veel creatieve ideeën om je te inspireren!
Advertisement

Decoupage is een uiterst veelzijdige decoratietechniek: met deze techniek kunnen oppervlakken - meestal van hout, maar niet alleen - worden versierd met stukjes papier of ook met versierde stof, die met lijm worden vastgekleefd en vervolgens worden beschermd door een extra transparante afwerking die het werkje afmaakt.

Het is een techniek die het dus mogelijk maakt om meubels, maar ook muren in huis te versieren met elk gewenst motief of grafisch motief, zonder dat je met de hand hoeft te tekenen en te verven. Daardoor is het een nuttig en creatief middel om oude meubels een nieuwe look te geven en zelfs kamers te verlevendigen met onverwachte details, zonder dat je je toevlucht hoeft te nemen tot verf en behang. Kijk eens naar de ideeën hieronder.

Advertisement

In principe wordt vinyllijm gebruikt die met een beetje water is verdund om het uitsmeren te vergemakkelijken. Dan zijn een penseel, stukjes bedrukt of versierd papier naar wens en een afwerkingsproduct nodig. Dit laatste is meestal een doorzichtige, fixerende gel of spray, die gemakkelijk te vinden is in kunst- en hobbywinkels en ook online. Sommige mensen gebruiken als alternatief een extra laag vinyllijm (beter nog Mod Podge), maar de beste resultaten worden bereikt met specifieke afwerkingsproducten.

Advertisement

Vooral wanneer papierknipsels moeten worden gehecht aan gebogen oppervlakken of oppervlakken met verhoogde details, moet het papier (in sommige gevallen zelfs stof) zeer dun zijn. Daarom wordt vaak tissuepapier, gestreken papier, rijstpapier, servetten (eventueel gescheiden van de onderste lagen) gebruikt. Wanneer echter voldoende lijm wordt gebruikt en vooral op vlakke oppervlakken, kunnen ook bedrukt papier en fotokopieën worden gebruikt.

Op die manier kunnen alle oude meubels, zoals kasten of ladekasten, maar ook salontafels en nog veel meer, op een originele manier worden versierd, zelfs door wie niet in staat zou zijn om dergelijke complexe of gedetailleerde ontwerpen met de hand na te maken.

Denk eraan een heel meubelstuk te verven om het de juiste kleur te geven als achtergrond voor de motieven die je erop gaat lijmen: decoupage werkt namelijk ook op geverfde meubels, niet alleen op natuurlijk hout.

De basisvoorwaarde is natuurlijk dat het oppervlak perfect schoon is. Vervolgens smeer je een beetje lijm over het hele te versieren oppervlak (iets breder dan waar het papier zal eindigen) en plak je het papier voorzichtig vast om kreukels te voorkomen. Met behulp van een penseel kun je kleinere plooien gladstrijken.

Als het oppervlak erg groot is, is het beter om per vlak te werk te gaan in plaats van alles te lijmen voordat het papier wordt gelijmd.

Het is een techniek die, misschien voor kleinere en eenvoudigere projecten, ook geschikt is voor kinderen.

Advertisement

Naast meubels kun je ook voor verschillende voorwerpen en accessoires decoupage gebruiken: vuilnisbakken die luxeartikelen worden, maar ook glazen potten en blikken, allerlei soorten oude gerecyclede voorwerpen...

Het gaat erom de juiste inspiratie te vinden en dan te beginnen om ervaring op te doen. Zorg ervoor dat er geen stof, huisdierharen of haren aan de lijm komen te kleven.

Advertisement

Decoupage werkt ook op muren! In plaats van behang kun je je eigen muur met bloemenmotief creëren met botanische prints naast elkaar.

Of bladzijden van boeken!

Advertisement

Of zelfs pagina's van vintage kranten en tijdschriften.

Het is een techniek waarmee je zelfs houten planken (ook gerecyclede planken) kunt versieren waarmee je muren kunt bekleden of een salontafelblad kunt maken.

Zou je je huis met soortgelijke ideeën willen inrichten?

Advertisement