Laat klimplanten groeien op allerlei soorten trellissen om de tuin stijlvol te versieren

door Natasja

24 Mei 2022

Laat klimplanten groeien op allerlei soorten trellissen om de tuin stijlvol te versieren
Advertisement

Klimplanten zijn een grote hulpbron in de tuin: ze kunnen een deel van de tuin bedekken om privacy te creëren of een functionele maar esthetisch onaantrekkelijke ruimte afbakenen, een beschadigde of kale muur bedekken of deze gewoon verrijken met een levendige en fascinerende decoratie; ze kunnen ook pergola's bedekken, bogen creëren waaronder men kan passeren om toegang te krijgen tot verschillende delen van de tuin.

Dit alles kan met bouwmaterialen, maar ook door te vertrouwen op de natuur: rozen, clematissen, blauwe regen, bougainvillea... Dit zijn slechts de bekendste soorten klimplanten. Maar tussen bloeiende soorten en soorten met betoverend gebladerte zijn de mogelijkheden eindeloos. En om van hun schoonheid te profiteren en de tuin te versieren, is het nodig ze steunen te geven, d.w.z. latwerk waarop ze kunnen klimmen. Hieronder vind je enkele ideeën over hoe je ze kunt maken, ook met DIY.

Advertisement

Of het nu is om een sierplant te laten groeien of eventueel ook om rijen tomaten of andere groenten te ordenen, het is handig om een raster te maken met bamboestokken: ook smallere zijn prima. Het zal super sterk zijn.

Advertisement

Als je daarentegen een meer tijdelijke oplossing wenst, vooral voor groenten of planten die in de winter hun bovengrondse delen verliezen, kun je het opzetten met eenvoudige houten stokken en touwtjes die tot een net zijn gevlochten (of zelfs een touwnet).

Door gebruik te maken van stokken of, nog beter, smalle bamboestokken, kunnen steunen worden gemaakt die een soort hut vormen: ze werken zowel in de grond als in potten.

En in de volle grond kunnen ze je in staat stellen een beschutting te creëren die groot genoeg is om in te zitten: stel je je eens voor hoe mooi een bankje of ook een schaduwrijke, naar rozen geurende minilounge, of misschien zelfs jasmijn of welke klimplant je maar wilt.

Ook zonder de uiteinden van de in de pot gestoken stokken met elkaar te verbinden, maar door ze verschillende keren in de hoogte met een lus van ijzerdraad (of touw) te verbinden, creëer je een cilindervormige steun voor het netjes laten groeien van welke klimplant je maar wilt.

Advertisement

Oude ramen (maar ook roosters en delen van poorten of hekken) worden vaak gebruikt... Je zou de look van een spitsboogvenster kunnen namaken met hout!

Om even snel een steun te maken waarbij je elke grote plantenbak kunt gebruiken voor de klimplatnen, kun je ook gebruik maken van stokken en kippengaas.

Advertisement

Als je daarentegen een boog wilt maken waar je onderdoor kunt lopen, kun je aan de zijkanten van de boog steunstokken planten (eventueel in verhoogde bedden) en vervolgens de boog maken met een mooi stuk sterk, hoog hekgaas.

De DIY trellis kan een gelegenheid zijn om met stukken hout (ook gerecycled hout) te werken en een meer artistiek geproportioneerde trellis te maken.

Advertisement

En je kunt ook allerlei voorwerpen recyclen: zelfs het frame van een oude ronde trampoline!

Heb je al eens DIY tuintrellissen gemaakt?

Advertisement