Keuken in Provençaalse stijl: laat je inspireren door deze rustieke en toch elegante ontwerpen

door Natasja

24 Mei 2022

Keuken in Provençaalse stijl: laat je inspireren door deze rustieke en toch elegante ontwerpen
Advertisement

Een keuken inrichten, zoals elke andere ruimte in huis, volgens het dictaat van een of andere stijl die typisch is voor een bepaalde streek van de wereld, is een manier om een beetje te reizen in het dagelijkse leven. Je kan zich bijvoorbeeld met één voet in de Provence bevinden, de streek in het zuiden van Frankrijk die beroemd is om zijn prachtige landschappen en zeegezichten, de geur van lavendel en de liefde voor antiquiteiten en kruiden.

Een keuken in Provençaalse stijl inrichten betekent een hommage brengen aan dit alles: kleuren van lila tot grijsblauw, meubels met een vintage uitstraling, en in het algemeen de sfeer van een ruimte die lijkt te houden van details die al generaties lang worden doorgegeven.

Advertisement

Hout en natuurlijke, antieke materialen: alles moet een beetje de indruk wekken dat het vele jaren (eeuwen?) geleden gevonden zou kunnen zijn. Dus misschien zijn manden, dienbladen, serviesgoed in het algemeen modern, maar gemaakt van keramiek, koper, riet... En alles wat synthetisch moet verborgen worden.

Advertisement

Ook het meubilair onttrekt zich aan de essentiële, minimalistische lijnen van modernere inrichtingen: er is plaats voor details in reliëf, sierlijsten, elementen met tijdloze, klassieke elegantie.

De kleuren moeten helder zijn: moderne versies, die de voorkeur geven aan wit op de muren, proberen soms aan te sluiten bij de trends van de laatste jaren (zoals metro-tegels), maar kunnen ook ruimte laten voor opvallende vloeren.

In het algemeen echter wordt in de klassieke Provençaalse stijl de voorkeur gegeven aan pasteltinten (ook op de muren). Vervolgens wordt het verrijkt met bloemendecoraties: dit kunnen behangpapier, bekleding of ook de decoratieve motieven van keramiek zijn.

Ook wanneer men deze stijl probeert te reconstrueren met modernere meubelen, waarbij de grenzen worden verlegd naar de moderne smaak die grenst aan de farm house, zijn het de pastelkleuren en de details van het meubilair en de accessoires die de Provençaalse smaak geven die anders enigszins verloren zou gaan.

Advertisement

Wat de kleuren betreft, zijn wit, beige, grijzen, maar ook (en vooral) lavendel of olijf en salie de hoofdrolspelers. Kamers die doen denken aan een kustsfeer zijn ook erg populair, dus alle tinten blauw vinden vaak hun plaats in deze stijl van inrichten.

Gerecycled hout, verse of gedroogde bloemen, de spreekwoordelijke lavendel (een plant, maar ook trossen die hangen te drogen en de kamer parfumeren) en dan onverwachte details voor de verlichting en meer functionele elementen, duidelijk vintage geïnspireerd maar toch helemaal modern en bij de tijd: het is het evenwicht tussen heden en verleden dat in deze keukens mooi te bereiken is.

Zou je de keuken in Provençaalse stijl willen inrichten?

Advertisement