Azijn helpt je ook in de tuin: ontdek de vele manieren waarop je het kunt gebruiken

door Natasja

17 Mei 2022

Azijn helpt je ook in de tuin: ontdek de vele manieren waarop je het kunt gebruiken
Advertisement

Wij gebruiken azijn voor veel huishoudelijke klusjes, omdat het vaak een goedkopere en milieuvriendelijkere oplossing is in vergelijking met veel producten die je moet kopen, om maar niet te spreken over de doeltreffendheid. Bijna in elke kamer van het huis is er wel iets dat je kunt schoonmaken of repareren dankzij het azijnzuur in azijn die overal ter wereld gemakkelijk te vinden is.

Maar juist de stof die azijn zijn typische smaak en geur geeft, en die van pas komt bij huishoudelijke klusjes, kan ook op verschillende manieren worden gebruikt bij de verzorging van de tuin. Lees verder om meer te weten te komen.

rawpixel.com, pixabay.com

rawpixel.com, pixabay.com

  • Juist omdat azijn niets anders is dan een verdunde vorm van azijnzuur (dat ook vitaminen en andere stoffen bevat), is het een goede bondgenoot om de zuurtegraad van de bodem te verhogen. Als je dus zure grond in de tuin hebt en je wilt dat de acidofiele soorten (hortensia's, azalea's, rododendrons) op hun best groeien, kun je een oplossing van water en azijn bereiden - gebruik het nooit in absolute vorm in de buurt van of op de planten. Let erop dat je altijd azijn van goede kwaliteit gebruikt en dat het wijn- of appelazijn is (geen alcoholazijn). Je kunt de oplossing zowel met gieters als met een besproeiingssysteem toedienen, het belangrijkste is dat je de dosis azijn niet overdrijft. In feite wordt aanbevolen 250 ml azijn te verdunnen in 4 liter water (dus ongeveer 60 ml per liter).
  • Voor onkruid: als je onkruid moet verwijderen van een verharde plaats, zonder het risico te lopen dat het water wegloopt en op enkele goede planten terechtkomt, meng dan 3 liter azijn, een klein kopje zout en 1 eetlepel afwasmiddel en giet dit over het onkruid. Je kunt zo het onkruid er gemakkelijk uittrekken en het vertraagt hun groei voor de toekomst.
  • Als je om een of andere reden kalk hebt moeten gebruiken, spoel je handen dan af met witte azijn om irritatie te voorkomen.
  • Tegen naaktslakken: azijn sproeien is veel minder schadelijk voor het milieu dan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. In het algemeen als bestrijdingsmiddel: het werkt bij contact met het dier, dus gebruik het alleen als je er niet in geslaagd bent ze af te weren en ze moet uitroeien.
  • Als je het daarentegen als afweermiddel wilt gebruiken, kun je regelmatig een mengsel van gelijke delen water en azijn sproeien (ooj met een paar druppels van een essentiële olie zoals munt of tea tree) om de drang weg te nemen van spinnen, mieren en andere insecten om het huis binnen te sluipen. Het verjaagt mieren als ze het feromoonspoor niet meer kunnen volgen.
Advertisement