Heb je een pot of plantenbak nodig voor in de tuin? Je kunt veel verschillende soorten maken met DIY!

door Natasja

15 Mei 2022

Heb je een pot of plantenbak nodig voor in de tuin? Je kunt veel verschillende soorten maken met DIY!
Advertisement

Er zijn heel veel planten die je uiteindelijk in potten en plantenbakken kweekt: het zijn oplossingen waarmee je hoeken of zelfs groene muren kunt creëren waar geen plaats zou zijn voor een tuin of bloembed, en omdat je ze gemakkelijker kunt vervoeren, stellen ze je ook in staat soorten te kweken die in de winter beschutting nodig hebben tegen kou en slecht weer, wanneer je ze naar beschermde plaatsen of juist binnen het huis verplaatst.

Kortom, om een vleugje groen of kleur toe te voegen zijn potten en plantenbakken onmisbaar in de tuin, maar ook op het balkon of in huis, en als je je creatieve vaardigheden op de proef wilt stellen, kun je met DIY veel verschillende soorten maken.

Advertisement
Video Tutorial via Shantanu Singh/YouTube

Video Tutorial via Shantanu Singh/YouTube

Neem een plastic pot met een vorm die je mooi vindt, leg een kleine vulplaat in de bodem en plaats er een andere grote pot op: door de opening tussen de twee op te vullen met cement heb je een onverwoestbare pot.

Advertisement
houzewize.com

houzewize.com

Er kunnen ook speciaal gemaakte houten vormen worden gebruikt, zoals afgietsels die als model dienen voor vele identieke plantenbakken.

Voor een kleinere, compactere plantenbak zijn uitgeholde houten boomstammen altijd heel mooi. Vergeet niet om ook afwateringsgaten in de bodem te maken!

En als je toevallig houten planken of pallets over hebt, kun je altijd houten kistjes of andere soorten potten en plantenbakken maken. Denk er altijd aan dat het goed is het hout zorgvuldig te schuren en vooral waterdicht te maken, zodat het lang meegaat, zelfs in contact met water.

homebyjenn.com

Als je graag met hout werkt, kun je ook kistjes maken om aan een trapje te hangen, of zelfs een steuntrapje bouwen!

Advertisement

Van een oud vat kan een plantenbak worden gemaakt, zelfs een met verschillende niveaus.

Andere ideeën die altijd schattig en leuk zijn, zijn die waarbij stukken oud meubilair worden gerecycled: bijvoorbeeld een lade die rust op de poten van een stoel of tafel. Nogmaals, altijd beter om het geheel waterdicht te maken en vergeet de afwateringsgaten niet.

Advertisement

... En hele meubelstukken, vooral ladekasten, kunnen ook worden gerecycled.

Lades alleen zijn perfect voor aan de muur bevestigde plantenbakken.

Advertisement

Ook de tot plantenbak omgevormde stoel is prachtig, meestal gemaakt door een lege cirkel in de zitting uit te snijden, die met een op maat gemaakte mand moet worden gevuld.

Banden zijn perfect om de tuin te versieren met een kleurrijk accent.

Advertisement

En heb je er wel eens aan gedacht dat een oude stoffen tas (maar ook van andere materialen) een plantenbak kan worden?

Heb je al eens DIY plantenbakken gemaakt?

Advertisement