Vind oude meubels waarvan je niet weet wat je ermee aan moet, opnieuw uit en maak er iets heel anders van

door Natasja

11 Mei 2022

Vind oude meubels waarvan je niet weet wat je ermee aan moet, opnieuw uit en maak er iets heel anders van
Advertisement

Het verstrijken van de tijd drukt overal zijn stempel op, zodat ook meubels die hun beste jaren hebben gekend, oud worden en misschien een beetje versleten raken, of eenvoudiger nog, langzaamaan stukken worden die niet meer echt passen bij al het omringende meubilair.

Wat moet je doen, afgezien van een likje verf en het vernieuwen van het uiterlijk door een paar details toe te voegen, wanneer juist dat meubelstuk wordt vervangen door een moderner exemplaar of wordt weggelaten omdat de hele opstelling van het meubilair in die kamer wordt veranderd? Tafels, stoelen, ladekasten en nog veel meer kunnen een nieuw leven krijgen als ze worden omgevormd tot iets anders, om opnieuw in de inrichting te worden opgenomen als het nieuwe prominente element. Laat je inspireren door de onderstaande ideeën.

Advertisement

Heb je veel oude en misschien wat versleten tafels staan? Als ze niet bestand zijn voor het dagelijks gebruik, kunnen ze misschien originele planken worden om een muur mee uit te rusten. Snij ze gewoon doormidden en plaats ze tegen de muur: ook al zijn het allemaal verschillende modellen, als je ze allemaal met dezelfde verf behandelt, wordt de uniformiteit hersteld.

Advertisement

Van één enkele tafel, die nog in goede staat is, kun je dan twee smalle consoletafels maken voor in de gang of de woonkamer.

Ook stoelen kunnen op vele manieren worden gerecycled: zowel de rugleuningen als de zittingen worden namelijk handige planken en houders voor aan de muur. Ze kunnen worden gebruikt in de badkamer, keuken, slaapkamer om handdoeken aan te hangen, planten of gebruiksvoorwerpen of potten op te plaatsen...

... En het is altijd verrassend om ze uit de muur te zien komen.

Als je daarentegen van een of ander lang project de zijkant van een fauteuil of bank over hebt, zou je dat deel aan de muur kunnen bevestigen en het voorzien van haken om als kapstok te gebruiken.

Advertisement

Door gebruik te maken van de lijnen van een set identieke stoelen, kun je ze ook stapelen en samenvoegen tot een zeer originele boekenkast.

Een andere categorie zeer nuttige voorwerpen om te recyclen: oude lades. Wanneer je een versleten meubelstuk weggooit, of het transformeert door het van deze onderdelen te ontdoen, doe ze dan niet weg. Ze kunnen houders of mini wandplankjes worden.

Advertisement

De onderste, bredere, verticaal geplaatst, zijn net lijstjes! Als je de binnenkant van de bodem verft met een krijtbord effect verf, heb je net... een schoolbord!

Een lade die op de poten van een tafel rust, en eventueel met een tafelblad wordt bekleed, is een uitstekende rustieke salontafel of nachtkastje.

Advertisement

De kleinere, met of zonder pootjes, zijn dienbladen om tafels te decoreren of ook om met plantenpotten te vullen.

Zelfs een oude wandklok kan een uniek tafelblad worden.

Heb je wel eens oude meubels op een soortgelijke manier gerecycled?

Advertisement