Buiten zithoeken: laat je inspireren door 11 geweldige ideeën voor tuinen, terrassen en balkons

door Natasja

07 Mei 2022

Buiten zithoeken: laat je inspireren door 11 geweldige ideeën voor tuinen, terrassen en balkons
Advertisement

Een buitenruimte hebben is een belangrijk voordeel in elk huis: op warmere dagen en gedurende het hele warme seizoen is het fijn om tijd buiten te kunnen doorbrengen, om te eten, te praten of gewoon te ontspannen. Wie dus een balkon, terras of tuin heeft, zal die zeker zo gezellig en aangenaam mogelijk willen maken voor zichzelf en voor vrienden en familie die op bezoek komen.

De ideeën voor het inrichten van zithoeken en ruimtes om tijd door te brengen met vrienden en familie zijn eindeloos, en soms moet je er gewoon een vinden die je opvalt en als inspiratie gebruiken om een soortgelijke sfeer na te maken. Hieronder vind je enkele mooie voorbeelden om inspiratie uit te halen.

Advertisement

Vooral als je je in een binnenplaats met hoge omheiningsmuren bevindt, creëert het installeren van een verhoogd platform net buiten het huis een ruimte waar je op vele momenten van het jaar comfortabel van kunt genieten. Als je niet veel ruimte hebt, kun je de hoek het beste gebruiken voor een op maat gemaakte bank.

Advertisement

Een groot balkon wordt een charmante woonkamer met een tapijt, wat buitenmeubilair en veel plantenpotten.

Het idee om de buitenzithoek te begrenzen met een bestrating die anders is dan de rest, is erg leuk: niet alleen gemetselde vlakken, maar ook straatstenen en dergelijke, die contrasteren met het omringende gazon. En ze kunnen elke vorm hebben die je wilt, ook rond met een mooie vuurkorf in het midden.

Om privacy te creëren en ook beschutting tegen de zon of lichte regen, zijn tuinhuisjes altijd een goed idee. En als ze op de grond worden geïnstalleerd, is een houten platform een beter idee.

In het midden van het terrein geeft een beetje grind de met ligstoelen, fauteuils en een vuurplaats in het midden in te richten zone aan. Ook wanneer het 's avonds koeler is, maak je deze ruimtes leefbaar door een vuur en een paar lantaarns aan te steken en dekens klaar te houden.

Advertisement

Een zwarte omheining zoals de meubels, maar een lichtgekleurde vloer en verder veel elementen van natuurlijke materialen en vezels: een elegante, boho-mix die echt prachtig is. En heel veel gloeilampen als verlichting.

Een zithoek in witte en donkergrijze tinten tegen de achtergrond van een wit huis.

Advertisement

Net als binnenshuis helpen tapijten om de ruimte van deze zithoeken mooier te maken en vooral te definiëren. Het is belangrijk materialen te kiezen die niet verbleken in de zon en die bestand zijn tegen de weersomstandigheden, maar meestal worden ze ook opgeborgen in de winter.

Een glazen wand, die onmiddellijk uitkomt op een met hout geplaveid buitenruimte en wordt beschermd door een luifel van metaal en glas: het is superstijlvol en past prachtig bij de weelderige vegetatie rondom.

Advertisement

Onder de elementen die je zou kunnen overwegen toe te voegen aan de buitenruimte, iets origineler als je wilt, zijn er banken opgehangen als schommelstoelen....

... Of echte buitenhaarden!

Welke van deze voorbeelden is jouw droom buitenzithoek?

Advertisement