Wil je het balkon beschaduwen of privacy creëren? Gebruik planten, ook kunstplanten

door Natasja

01 Mei 2022

Wil je het balkon beschaduwen of privacy creëren? Gebruik planten, ook kunstplanten
Advertisement

Balkons zijn ruimtes die, ongeacht hun grootte, het verdienen om ten volle te worden benut. Ze stellen je in staat tijd buiten door te brengen, vooral als je geen tuin hebt, en zijn vaak een echte uitlaatklep.

Ze zijn echter ook vaak blootgesteld aan de nieuwsgierigheid van buren, overburen of voorbijgangers, of ze worden in de zomer veels te heet en dus onleefbaar. Om ze mooier en comfortabeler te maken kun je gordijnen en parasols gebruiken, maar ook een paar verschillende oplossingen, zoals groene muren die voor privacy of natuurlijke schaduw zorgen. Hier zijn wat ideeën, ook met kunstplanten.

Advertisement

Net als schuttingen kunnen kunstmatige klimoppanelen discreet schermen en een frissere indruk geven dan veel andere bedekkingen.

Advertisement

Smalle plantenbakken met nepbamboe erin, die een hogere wand creëren, zijn ook succesvol.

Verticale tuinen, of groene muren die als levende schilderijen fungeren, zijn een van de populairste opstellingen van de laatste jaren. Uiterst decoratief en ruimtebesparend, maar ook moeilijk te onderhouden. Er zijn echter namaak- maar realistische versies die zelfs kunnen worden gebruikt om een afscheiding op het balkon te maken. Stel je een unieke achtergrond voor je buiten zithoek.

Je kunt dan echte planten en klimplanten kiezen om zo te laten groeien dat ze een natuurlijk gordijn creëren.

Er zijn producten te koop of DIY projecten die de houten wand combineren met een plantenbak onderaan, die ook zeer geschikt zijn om privacy te creëren.

Advertisement

En als je een net of een andere stevige en stabiele trellis toevoegt aan de plantenbak, heb je een muur gecreëerd waarop klimplanten kunnen groeien. Er zijn tal van soorten die van de zon profiteren en die niet alleen voor een mooie vegetatie maar ook voor prachtige bloemen zorgen.

Bougainvillea, clematis en solanum zijn voorbeelden.

Goed verzorgde houten wanden (die je ook kunt maken met pallets en gerecycled hout) kunnen de steun worden voor vele manden vol bloemen.

Advertisement

Anders zou je je tegen de zon en nieuwsgierige blikken kunnen beschermen met een reeks hangende plantenbakken waaruit het gebladerte van veel verschillende soorten planten naar beneden hangen.

Als je daarentegen de voorkeur geeft aan bepaalde soorten bamboe of grassen, zijn er soorten die zelfs in een kleine hoeveelheid grond kunnen groeien en zeer hoog zijn: perfect voor lange, smalle plantenbakken die balkonrelingen omzomen.

Advertisement

Op grotere balkons kun je denken aan houten schermen en afscheidingen zoals die in de tuin of op grote terrassen worden gebruikt, en vervolgens kun je ze versieren met bloemen, zelfs met struiken in pot of klimplanten.

Zou je het leuk vinden om dergelijke oplossingen op je balkon te gebruiken?

Advertisement