Veel ideeën voor het creatief recyclen van metalen blikjes in de tuin: ontdek ze allemaal

door Natasja

29 Mei 2022

Veel ideeën voor het creatief recyclen van metalen blikjes in de tuin: ontdek ze allemaal
Advertisement

Voedselconserven, verf- of houtimpregneerverpakkingen, maar ook voorwerpen van diverse aard zitten vaak in metalen blikken van verschillende afmetingen: als ze leeg zijn, gooien we ze weg zoals alle andere aluminium- of metalen voorwerpen in het algemeen, maar we kunnen ze ook op allerlei creatieve manieren recyclen, zelfs voor de tuin.

Blikken kunnen namelijk handige houders worden voor gereedschap, of plantenbakken die naar eigen smaak kunnen worden versierd, of ook kleurrijke en leuke creaties die kunnen worden gebruikt als kleine sculpturen om potten en bloembedden op te fleuren. Kijk eens naar de ideeën hieronder.


Door een tijdschriftenrek te gebruiken waarin je veel overgeschilderde blikjes plakt, krijg je een handige houder om bij je te houden voor de verschillende snoei- en verpotwerkzaamheden in de tuin.

Iets soortgelijks kan ook worden gedaan door de blikjes op een centrale houten steun te lijmen (of te spijkeren): dit kan een plank met een handvat zijn, maar ook een cilindrisch voorwerp... Wat maar comfortabel is om vast te pakken!

Advertisement

Je kunt ze aan een paal bevestigen en ze vullen met aarde en vetplanten, zoals sedums, echeveria's en dergelijke: planten die niet te snel groeien en niet te veel aarde of overvloedig water nodig hebben.

En natuurlijk kun je deze projecten personaliseren door elk onderdeel met je favoriete verf te verven, in felle of zelfs metallic kleuren.

Ze zijn ook leuk met stippen, en kunnen hekken, balustrades en leuningen verfraaien, ook op balkons.

Je kunt er ook gemakkelijk hangende plantenbakken van maken.

Advertisement

Als ze horizontaal (of beter gezegd: schuin) worden opgehangen, worden het handige voederhuisjes voor vogels die door de tuin vliegen.

Ze worden ook gebruikt om zogenaamde "insectenhotels" te maken, door ze gewoon te vullen met hout (bij voorkeur allemaal segmenten van bamboestokken of andere holle planten erin).

Advertisement

Versier met verf of decoupage en monteer de een op de ander om een originele windgong te maken om buiten op te hangen.

Een knutselwerkje waarbij je ook de hulp van de kinderen kunt gebruiken, is ze geel en zwart te verven en er kleine bijtjes van te maken om vazen mee te versieren.

Advertisement

Of schattige rode en zwarte lieveheersbeestjes.

Wie een beetje meer handigheid heeft, kan ze openmaken en in metalen bloemen snijden om ze te beschilderen.

Advertisement


Wat dacht je van een blikken mannetje die tussen de planten in de tuin opduikt?

Zou je het leuk vinden om de tuin met gerecycleerde blikjes te versieren?

Advertisement