Kussenslopen zonder te naaien: ontdek hoe je ze kunt maken!

door Natasja

24 April 2022

Kussenslopen zonder te naaien: ontdek hoe je ze kunt maken!
Advertisement

Op banken, fauteuils, stoelen en zelfs op het bed is het fijn om wat extra kussens te hebben, comfortabel en kleurrijk, om niet alleen de kamer mooier te maken maar ook comfortabeler wanneer je op je favoriete plekje gaat zitten om te ontspannen.

Vaak zijn kussens juist het inrichtingsaccessoire dat je in staat stelt de kamer op te fleuren met gedurfdere kleuraccenten of verschillende soorten patronen die op de meubels of de muren misschien overdreven en te druk zouden zijn. En je kunt ze ook gebruiken als elementen om te veranderen naargelang het seizoen of zelfs bij gelegenheden zoals feestdagen: kortom, een kussensloop vervangen door een andere is een eenvoudige en snelle handeling om een hele woon- of slaapkamer een nieuwe look te geven. En als je dit zelfs kunt doen door handgemaakte kussenslopen te maken zonder te hoeven naaien, wordt het nog gemakkelijker om de look te vernieuwen wanneer je maar wilt.

Advertisement

De eenvoudigste techniek voor het bekleden van een kussen is het gebruik van restjes stof die goed om de vulling worden gewikkeld en vervolgens aan de achterkant in een knoop worden vastgemaakt. Op die manier heb je een glad oppervlak aan de voorkant en steekt de knoop uit waar hij niet te zien is.

Advertisement

Maar soms is het de knoop zelf die net dat tikkeltje extra geeft en dus bloot ligt: het kussen lijkt dan op een soort brievenevenvelop, en het is ook heel gemakkelijk om telkens de hoes te verwijderen om hem te wassen.

Dit zijn perfecte ideeën voor het gebruik van oude lakens die nog in goede staat zijn of andere restjes stof. Maar zelfs als je nieuwe stoffen wil gebruiken, kun je gewoon de lappen stof kopen, die vaak goedkoper zijn en niet voldoende zouden zijn voor veeleisender projecten.

Als alternatief voor de knoop, maar nog steeds zonder naald en draad te gebruiken, is er hete lijm!  In dit geval moet je het kussen behandelen alsof het een doos is die met geschenkpapier moet worden bedekt. Leg het in het midden van de uitgevouwen stof, uiteraard aan de omgekeerde kant, en vouw de stofflappen over het kussen, waarbij je paarsgewijs de tegenover elkaar liggende zijden omvouwt. Het tweede en laatste paar moeten elkaar overlappen tot het hele kussen dicht is en op zichzelf is teruggevouwen, zodat je de "zoom" kunt lijmen alsof je het hebt genaaid.

Nog eenvoudiger is het idee om de twee zijden van de kussensloop aan elkaar te weven: neem twee snippers van dezelfde grootte, elk breder dan het kussen, en knip een aantal kleine inkepingen langs de randen om franjes van dezelfde grootte te maken. Het aantal franjes aan elke kant moet op elk stuk stof hetzelfde zijn. Zo kun je dan het kussen in het midden leggen en de delen naar elkaar toe richten, waarbij je elk paar stoflipjes in elkaar weeft tot beide zijden rond het kussen gesloten zijn.

Je kunt de lijmtechniek vervangen door eenvoudige knopen of zelfklevend klittenband! Het enige wat je hoeft te doen is het klittenband te lijmen (als je het niet wilt naaien) of de knopen maar een klein steekje te geven, en je bent klaar!

Advertisement

En met restjes stof kun je ook de stof met eenvoudige knopen om de rolkussens wikkelen!

Deze technieken zijn echt heel eenvoudig!

Advertisement