Wil je je eigen ontspanningsruimte? Creëer betoverende leeshoeken!

door Natasja

07 April 2022

Wil je je eigen ontspanningsruimte? Creëer betoverende leeshoeken!
Advertisement

We hebben allemaal een plek in huis die voor ons het meest comfortabel is, waar we graag ontspannen en de zorgen van de dag vergeten. Vaak is het de bank in de woonkamer of misschien het bed, maar het kan ook een eigen hoekje zijn, uitgerust met een fauteuil of een andere comfortabele zetel, waar we urenlang lekker kunnen zitten als we onze favoriete boeken of strips willen lezen, of misschien wat films of tv-series willen kijken, of willen chatten of telefoneren met vrienden of familie.

Het is heel leuk om te bedenken hoe je een ontspanningsnis in huis kunt integreren, en hier zijn enkele ideeën om je te inspireren.

Advertisement

Het eenvoudigste idee is een vrij hoekje in een kamer in te richten, misschien in de slaapkamer of de woonkamer, met een zeer comfortabele fauteuil en een echt praktische lamp om het boek goed te verlichten wanneer je leest.

In kinderkamers wordt deze hoek soms gecreëerd door van bovenaf een gordijn met een cirkel (bijvoorbeeld een hoelahoep) toe te voegen, om zo een gezellige ruimte te creëren.

Advertisement

Als de kamer een schuin plafond heeft, kan de helling van het plafond worden gebruikt om een ruimte te creëren die eruitziet alsof hij voor dit doel is gemaakt. Door de architectuur van het huis te volgen, zien de ruimtes er zo "natuurlijk" mogelijk uit.

Het populairste idee is om een zitje onder een raam te plaatsen, bij voorkeur in een nis in de kamer: zo worden de zijkanten de ruimte die met boekenplanken en boeken gevuld moet worden en ontstaat er een echte nis in de muur, van waaruit je ook van het uitzicht buiten kunt genieten.

Nog meer hoeken: als de kamer erg groot is, kun je denken aan het maken van een platform dat plaats biedt aan comfortabele kussens die precies in het vierkant gevormd door de hoekmuren passen.

Als de vorm van de trap het toelaat, is het mooi om de leesnis net onder de trap te plaatsen.

Advertisement

De overloop tussen twee trappen is meestal een doorgangspunt, maar door deze in te richten met een boekenkast die het raam omlijst en een zitje eronder, wordt het de mooiste plek om urenlang te ontspannen.

Ook onderaan de trap zou er ruimte kunnen zijn voor een leeshoekje.

Advertisement

En als er geen hoekje in huis is voor dit gebruik, creëer het dan zelf met een alles-in-één meubel: een fauteuil die ook een boekenkast is.

Of een gebogen chaise longue, ook ingericht als boekenkast.

Advertisement

Zelfs grote houten kabelhaspels kunnen worden gebruikt om hoekboekenkasten te maken die sterk genoeg zijn om op te zitten.

Zou je ook zo'n leeshoekje in huis willen hebben?

Advertisement