Ruimtebesparende bedden: veel ideeën voor een smaakvolle en efficiënte inrichting van de kleinere kamers!

door Natasja

23 Maart 2022

Ruimtebesparende bedden: veel ideeën voor een smaakvolle en efficiënte inrichting van de kleinere kamers!
Advertisement

Als er in een kamer niet genoeg ruimte is om ruimtes voor verschillende doeleinden in te richten, moet je er goed over nadenken hoe je alle beschikbare volumes en oppervlakken kunt benutten om een leefbare omgeving te creëren met alles wat je nodig hebt. In het geval van een slaapkamer heeft het slaapgedeelte uiteraard voorrang, maar het kan zo worden gemoduleerd dat er ook ruimte overblijft voor andere hoeken.

Een ruimte om te studeren, of een voor de kledingkast, voor een bankje of een extra bed voor gasten. Of misschien gewoon een oplossing om een manier te vinden om meer bewegingsvrijheid te hebben in de kamer waar al het nodige meubilair aanwezig is. Hieronder vind je enkele ideeën voor ruimtebesparende bedframes die in dit soort gevallen van pas komen.

Advertisement

Een kamer die geen grote oppervlakte heeft, maar hoge plafonds heeft, wordt een gelegenheid om efficiënt in te richten, waarbij ruimte verticaal wordt teruggewonnen. Zo kan het blad waarop het bed rust, boven comfortabele op maat gemaakte kledingkasten worden geplaatst, die de garderobe in de kamer zullen vormen.

Advertisement

En je hoeft niet per se een kamer op maat te laten bouwen: je kunt deze verhoogde bedframes ook maken met stevige open boekenkasten.

Als je de kamer zo wilt gebruiken dat de vloer bij de ingang vrij blijft en je niet door meubilair wordt benauwd zodra je over de drempel stapt, dan kan het bedgedeelte aan de tegenoverliggende kant worden ingericht, ook met comfortabele lades eronder en een kledingkast op de plaats van het hoofdeinde.

Of je kunt een platform maken met het bed (beter een futon) aan één kant, en de andere helft van de achterkant - altijd bij de ramen - kan het bureau herbergen.

Door een platform te bouwen, kun je nuttige ruimte vinden zonder dat je andere meubels hoeft te plaatsen. En het past zelfs als de plafonds niet erg hoog zijn.

Advertisement

Een "loft"-bedconstructie, als alternatief voor de klassieke stapelbedden: de trap leidt naar het slaapgedeelte boven, en daaronder is er een hoek om te studeren.

Het opklapbed, dat in de muur verdwijnt, is misschien niet comfortabel voor het dagelijkse leven, maar het zou de oplossing kunnen zijn in een kamer die slechts af en toe wordt gebruikt voor vrienden of familie.

Advertisement

En de opklapbare versie kan ook gekozen worden voor een stapelbed!

Een andere vorm van een hoogslaper is die waarbij het frame aan het plafond hangt. Dit maakt de ruimte eronder echt helemaal vrij.

Advertisement

Anders kun je kiezen voor zeer sterke maar essentiële metalen frames, met eigenlijk alleen de kolommen, de ladder en de bedbodem. Ze sluiten de kamer niet af en zijn zeer modern en mooi om te zien.

Indien geïnstalleerd met alle nodige veiligheidsmaatregelen, zijn bedden die aan het plafond hangen zeer mooi.

Zou je het leuk vinden om op deze manier in te richten?

Advertisement