Bloemenbogen in de tuin: laat je inspireren door deze ideeën om onder een bloemrijk bladerdak te wandelen!

door Natasja

09 Maart 2022

Bloemenbogen in de tuin: laat je inspireren door deze ideeën om onder een bloemrijk bladerdak te wandelen!
Advertisement

Elke plant die je in de tuin zet, moet altijd op de juiste plaats staan, niet alleen afhankelijk van de groeibehoeften, maar ook van de esthetische impact die hij zal hebben als hij eenmaal gegroeid is. Dit is een van de pijlers van de landschapsarchitectuur, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van vele onfeilbare elementen om werkelijk betoverende hoekjes te creëren.

Een daarvan is de boogvormige trellis, die een prachtige aanvulling is op een pad, een ingang of ook een eenvoudig looppad rondom het huis. Er kunnen verschillende soorten klimplanten op worden gekweekt, van de altijd aanwezige rozen tot clematis of blauwe regen en nog veel meer. Laat je inspireren door de onderstaande ideeën.

Advertisement

De trellissen kunnen van smeedijzer worden gemaakt en vervolgens op de omheining worden geplaatst, zodat ze er één geheel mee vormen en met het hek overlappen.

Advertisement

En een eenvoudige ijzeren buis kan echt genoeg zijn om de gekozen plant te ondersteunen: hij zal hem dan aankleden met zijn begroeiing en vooral zijn overvloedige bloei.

Niet alleen rozen, maar alle planten met een klimmende groeiwijze kunnen voor deze decoraties worden gebruikt, zelfs soorten die worden gebruikt om afrasteringen te bedekken en zo hagen te vormen.

Het is mooi om, indien mogelijk, poorten en toegangsdeuren te kleuren met verf die past bij de kleuren van de bloemen die ze omlijsten.

Heel vaak zijn de trellissen elementen die voor de poort worden toegevoegd, waardoor bijna een natuurlijke overkapping ontstaat. En ook zij kunnen in veel meer kleuren worden geschilderd dan alleen wit of donkergroen.

Advertisement

Welke plant je ook kiest, hij zal waarschijnlijk niet langer dan een paar weken in bloei staan, maar ook als ze nog maar net vol groene bladeren zitten, zullen ze er prachtig uitzien, en een paar lantaarns zullen ze nog magischer maken.

Jasmijn of valse jasmijn zorgt in de zomer voor een witte, geurige boog.

Advertisement

Er zijn ook trellissen die in plaats van een ronde boog te maken, rusten op de buitenmuren van het huis.

Je zou ook planten kunnen gebruiken om de boogvormige ingangsconstructie te creëren in een deel van de tuin, zoals een moestuin: het vlechtwerk laten groeien om een boog te creëren is een prachtig groen idee.

Advertisement

De "voeten" van de boog kunnen wegzakken in de zijkanten van de heggen die de laan omzomen.

... Of ze kunnen elk in een perk staan en de boog zal het element zijn dat hen verbindt.

Advertisement

Niet alleen rozen: ook blauwe regen en clematissen kunnen sensationele bloemenbogen maken!

Zou je het leuk vinden om een bloemenboog in je tuin te hebben?

Advertisement