Een warme deken voor je bank of bed: laat je betoveren door prachtige gebreide dekens

door Natasja

10 Maart 2022

Een warme deken voor je bank of bed: laat je betoveren door prachtige gebreide dekens
Advertisement

Met breien kun je een oneindig aantal verschillende voorwerpen maken, en dekens en plaids behoren tot de meest populaire, omdat het gaat om het herhalen van een meestal beperkte reeks steken om een regelmatig gevormd voorwerp te maken. Aangezien het echter om grote projecten gaat, tenzij je een zeer groot garen gebruikt of een garen dat bijzonder rijk is aan kleuren en heldere details, neigt men de voorkeur te geven aan een werkje dat niet alleen uit basissteken bestaat, maar waarmee je min of meer ingewikkelde motieven over het gehele oppervlak kunt maken.

Zo kunnen vlechten, vierkanten en zelfs silhouetten van bomen of bladeren de textuur van de verschillende bewerkingen verrijken. Dit zijn tijdrovende projecten, maar het resultaat is het altijd waard. Laat je inspireren door de hieronder voorgestelde modellen.

Advertisement
knitpicks.com

knitpicks.com

Platte en opengewerkte vlechten, op een deken met drie blokken van verschillende kleuren: het klinkt ingewikkeld, maar als het werk eenmaal begonnen is, gaan degenen met een beetje ervaring vanzelf verder, waarbij ze aan de hand van de vorige steek herkennen wanneer het tijd is om een andere steek te gebruiken om de verhoogde vlechten te maken. De mogelijke kleurencombinaties zijn eindeloos.

Advertisement
ravelry.com

ravelry.com

Hetzelfde idee, met een platte rand rondom om te voorkomen dat de deken opkrult, zoals soms gebeurt met sjaals en omslagdoeken. De afwerking is zeer elegant en uiteindelijk is het ook prachtig als alles in één kleur wordt uitgevoerd.

mamainastitch.com

mamainastitch.com

Handgemaakte dekens, vooral wanneer ze gehaakt werden, waren vroeger meestal het resultaat van het samenvoegen van vele vierkanten. Een lappendeken eigenlijk. Met breinaalden kun je echter patronen als deze vinden die naadloos worden afgewerkt, zodat je niets hoeft te naaien!

berroco.com

berroco.com

Deze deken is gemaakt met een rondbreinaald, en er was 1,2 kg garen voor nodig: voor dit soort projecten moet je altijd veel wol - of waarom ook niet, katoen - kopen!

intheloopknitting.com

intheloopknitting.com

Wat als de vlechten, in plaats van helemaal over de deken te lopen, gebruikt zouden worden om de rand aan de buitenranden te maken? Je zou zelfs kunnen overwegen om ze met een andere kleur garen te maken!

Advertisement
marymaxim.com

marymaxim.com

Het vergt zeker wat meer ervaring, maar kun je je voorstellen hoe een deken met bomen en bladeren in reliëf eruit zou zien als hij op het bed zou liggen of op de bank in de woonkamer zou worden gelegd? Een garen van goede kwaliteit, natuurlijke en neutrale kleuren die bij de inrichting passen, en een eenvoudige deken wordt een waardig designdetail.

kneedlesandlife.com

kneedlesandlife.com

Eenvoudiger en vooral dikker: deze zachte, zwaardere deken is perfect om je warm te houden op koude avonden!

Heb je wel eens dekens gebreid?

Advertisement