Wil je de waarde van je huis verhogen? Onderneem actie met een paar gerichte projecten

door Natasja

22 Maart 2022

Wil je de waarde van je huis verhogen? Onderneem actie met een paar gerichte projecten
Advertisement

Het onderhoud van woningen is een constant werk en dus een kostenpost, en wanneer te veel tijd verstrijkt zonder grote of kleine ingrepen, toont het huis zijn ouderdom. Op zich is het niet erg zolang je geen structurele of andere gevaarlijke schade opmerkt, maar als je overweegt de woning te verhuren of te verkopen, bijvoorbeeld, verhindert de aanwezigheid van zichtbare tekenen van veroudering je zeker de beste prijs te krijgen.

Wat de reden ook is om een huis te willen dat er goed verzorgd en afgewerkt uitziet, er zijn altijd verbeteringen aan te brengen, zowel binnen als buiten, die de waarde ervan daadwerkelijk verhogen.

Advertisement

Metselwerk: muren of eenvoudige bekleding van baksteen, steen of cortina steen zijn vaak het element dat een huis zijn karakter geeft, zowel binnen als buiten. Als je dus scheuren in het stucwerk opmerkt, of zelfs een paar kerven, is het de moeite waard te overwegen het te repareren en het uiterlijk te herstellen, net zoals je zou doen wanneer het oppervlak met pleisterwerk is bedekt. Dit zal een echte "facelift" zijn voor de gevel of de binnenmuren.

Advertisement

De ingang is het visitekaartje, dus ook de oprit naar het huis of de garage verdient aandacht om van meet af aan de beste indruk te maken. Het opvullen van scheuren in de vloer, het herstellen van de bestrating of ook het vervangen ervan zal zijn vruchten afwerpen.

Een beetje landschapsarchitectuur: soms realiseer je je niet hoe een stuk gazon of tuin afbakenen met borders om kleine bloemperken te vormen een betrekkelijk eenvoudige en snelle stap is die geweldige resultaten oplevert.

Een ander idee is een bloembed te gebruiken: als je dit zelf wilt doen, ga dan op zoek naar struiken en heesters (of zelfs bomen als er ruimte is) die je mooi vindt en die geschikt zijn voor de groeiomstandigheden in jouw streek, en bedenk hoe je die het best in het landschap kunt inpassen. Als je daarentegen het huis wilt verfraaien met het oog op verhuur of verkoop, kun je beter planten kiezen die seizoensgebonden zijn of die zonder al te veel moeite kunnen worden verplaatst, maar die het aanzicht van het huis wel kleur en verfraaiing kunnen geven.

En hetzelfde kan gezegd worden van een paar potten op het balkon!

Als er een schoorsteen is, moet deze in goede staat verkeren: zeer kleine scheurtjes zijn voldoende om de rook uit de schoorsteen of de kachel te laten ontsnappen en als dit in het huis gebeurt, maakt het het huis zelf onleefbaar. Aan de buitenkant moet er natuurlijk op worden gelet dat de hele schoorsteen en het rookkanaal perfect intact zijn en geïsoleerd, zodat ze niet worden beschadigd door infiltratie en tijdens het gebruik van het verwarmingssysteem.

Advertisement

Schilderen: dit is de eerste stap in het vernieuwen van het uiterlijk van een kamer (en ook van de buitenkant). Zorg er dus voor dat je eventuele schade herstelt en schilder dan nauwkeurig, waarbij je altijd kleuren kiest die elke kamer ten volle tot zijn recht laten komen.


Succes!

Advertisement