DIY pallet boekenkast: laat je inspireren door 12 geweldige voorbeelden

door Natasja

18 Februari 2022

DIY pallet boekenkast: laat je inspireren door 12 geweldige voorbeelden
Advertisement

Onder de duizenden ideeën waarin pallets kunnen worden omgebouwd, zijn er zeker boekenkasten: meubelen met niet al te diepe planken waarop rijen boeken kunnen worden gezet. Aangezien een boekenplank sterk genoeg moet zijn om het gewicht van de boeken te dragen, lijkt het nog in goede staat verkerende hout van een pallet altijd een geschikte oplossing.

Door de verschillende delen van een pallet uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten, kunnen veel verschillende boekenkastmodellen worden gecreëerd, van de eenvoudigste tot de meest verfijnde ontwerpen, en ze kunnen allemaal altijd nog gepersonaliseerd worden met een paar lagen verf. Kijk eens naar de ideeën hieronder.

Advertisement

De verschillende onderdelen worden samengevoegd tot een paneel met een paar eenvoudige planken waarop je boeken kunt plaatsen: het is een snel en eenvoudig idee, dat je aan de muur kunt bevestigen of ook gewoon neerzetten, en waarachter je ruimte hebt om een paar voorwerpen te verbergen.

Advertisement

Een miniboekenkastje dat het nachtkastje vervangt, maar dat ook leuk staat naast een bank.

Voor een meer afgewerkt meubelstuk kunnen planken worden toegevoegd om de voorkant een beetje af te sluiten, waarbij elke plank van de vrijstaande boekenkast wordt omlijst.

Door palletlatten samen te voegen tot panelen, kun je meubelen in alle vormen maken, ook een die de beschikbare ruimte in een hoek van een kamer of overloop perfect opvult.

Een rek met planken om aan de muur te bevestigen: het is rustiek en functioneel, en de boeken zelf kleuren het geheel. Maar natuurlijk kan het ook worden getransformeerd met een simpel likje verf.

Advertisement

De planken van de pallets kunnen worden gebruikt om de verschillende vakken te maken op een constructie van multiplex of een andere houtsoort.

Maar een soortgelijk ontwerp is ook mooi zonder achterwand, voor een open boekenkast die tegen de muur kan worden gezet of ook als roomdivider in het midden van de kamer kan worden gebruikt.

Advertisement

Veel lange, verticale spleten, harmonieus gerangschikt: een perfect evenwicht tussen het nederige materiaal en een moderner, gesofisticeerder ontwerp.

En waarom niet ook de kubusvormige blokken benutten die de dikte vormen tussen de twee lagen van de houten pallets? Ze kunnen de staanders worden die elke houten plank van een originele boekenkast ondersteunen.

Advertisement

Meer ideeën voor het gebruik van houten vulplaatjes, een beetje zoals het gebruik van de voorzijde van pallets, maar dan hoger!

Teruggewonnen hout, zoals pallets, kan ook worden gebruikt om meubelen met een meer ongebruikelijke vorm te maken, zoals een driehoekige boekenkast.

Advertisement

En ook een tafeltje voor in de woonkamer, gemaakt van pallets, kan een miniboekenkast worden!

Welk idee vind je het mooiste?

Advertisement