Handgemaakte vilten boekenleggers: duizenden ideeën voor creaties die je boeken uniek maken!

door Natasja

19 Februari 2022

Handgemaakte vilten boekenleggers: duizenden ideeën voor creaties die je boeken uniek maken!
Advertisement

Bij het lezen van een boek, een stripverhaal of het raadplegen en bestuderen van een handleiding is het altijd handig de voortgang van het lezen bij te houden met een boekenlegger, en hoewel elk stukje papier dat een beetje uitsteekt tussen de bladzijden of de juiste dikte tussen de bladzijden creëert meer dan voldoende is, is het zeker fijner om een meer afgewerkt en verzorgd voorwerp te zien.

Boekenleggers kunnen het lezen namelijk nog persoonlijker en aangenamer maken, en je smaak weerspiegelen. Als ze met de hand worden gemaakt, worden het leuke cadeau-ideeën, geschikt voor iedereen, als je het ontwerp maar een beetje personaliseert. Hieronder vind je verschillende modellen om je te inspireren, allemaal te maken met aan elkaar genaaide gekleurde vilten restjes.

Advertisement

Een van de eenvoudigste en leukste vormen om te maken zijn zeker hoekboekenleggers, die in de boven- of benedenhoek van de bladzijde passen. Je kunt je uitleven met het zoeken naar vormen en ontwerpen die bij deze basisvorm passen, zoals de driehoek van een stuk pizza!

Advertisement

De kleurrijke monstertjes zijn ook erg leuk, met steeds wisselende ogen en tanden en uitdrukkingen.

Maar met een beetje ervaring in het maken van deze vilten figuurtjes, hoef je niet per se eenvoudige geometrische vormen te gebruiken maar eventueel ook verschillende dieren om in de hoeken van de bladzijden te schuiven.

Tutorial via sustainmycrafthabit.com

Tutorial via sustainmycrafthabit.com

Een nog eenvoudigere en creatievere methode is om elk figuurtje dat je maar wilt van vilt te maken, en het dan vast te maken aan een paperclip: met ijzerdraad (beter) of met een beetje hete lijm.

Met de paperclipmethode kun je creatief zijn met de versieringen: dieren, letters, planten, bloemen.... Zo'n beetje alles! En omdat je de boekenlegger niet tussen de bladzijden zelf hoeft te steken, kunnen ze ook worden opgevuld of versierd met reliëfelementen zoals kralen.

Advertisement
supermakeit.com

supermakeit.com

Met vilt kun je ook ontwerpen maken die de traditionele boekenlegger namaken, gemaakt van een strook papier die op de overgang van de bladzijden wordt gestoken: ook hier zijn de ideeën eindeloos, maar het belangrijkste is dat je dunne vellen vilt gebruikt en ontwerpen bedenkt die niet te veel lagen vereisen.

Tutorial via mamacheaps.com

Tutorial via mamacheaps.com

Hier is een eenvoudig idee voor de klassieke platte boekenlegger in de vorm van Harry Potter.

Advertisement

Heb je liever linten die al aan de onderkant van het boek hangen? Dan kun je een vilten versiering aan het lint vastmaken.

Of combineer ideeën en begin het lint vanaf een boekenlegger die tussen de bladzijden verborgen zit, en creëer zo combinaties van figuren.

Advertisement
mmmcrafts.blogspot.com

mmmcrafts.blogspot.com

Er zijn er ook die met een elastiek dat van de binnenkant naar de omslag loopt, en die kunnen meer bewerkt en driedimensionaler zijn.

Zoals kleine roosjes of andere bloemen!

Boeken lezen of handleidingen bestuderen is zeker aangenamer met soortgelijke bladwijzers!

Advertisement