DIY opbergbed: 10 ideeën voor het inrichten van kleine slaapkamers

door Natasja

05 Februari 2022

DIY opbergbed: 10 ideeën voor het inrichten van kleine slaapkamers
Advertisement

Als de in te richten ruimten klein zijn, moet de ruimte zo efficiënt mogelijk worden gebruikt en moeten de hoogten en volumes worden benut om te voorkomen dat het meubilair langs de wanden van de ruimte wordt verspreid en een onleefbare omgeving wordt gecreëerd.

In de slaapkamer is het belangrijkste meubelstuk ongetwijfeld het bedframe, dat een ruimtebesparend meubelstuk kan worden wanneer je kiest voor een zogenaamd opbergbed: hierbij wordt de plank waarop de bedbodem en vervolgens de matras worden geplaatst, opgetild, zodat de ruimte eronder kan worden benut voor het opbergen van voorwerpen of kleding, of zelfs voor het creëren van een extra ruimte, als ware een verhoogd platform. En je kunt dit ook bereiken door slim gebruik te maken van andere meubelen, zoals in de onderstaande DIY-projecten.

Advertisement

Het gemakkelijkste idee om uit te voeren is verticale boekenkasten op de vloer te plaatsen, allemaal uit dezelfde meubellijn, zodat ze gelijkwaardige afmetingen hebben. Een van de meest gebruikte IKEA modellen op deze manier is NORDLI.

Advertisement

Een nog populairdere keuze zijn de meubelen van het gamma KALLAX, die in plaats van de bedbodem met laden te omringen, het frame open laten, om naar believen met manden te worden gevuld.

Een nog eenvoudigere manier is om een model bedframe te kiezen dat hoog genoeg boven de vloer blijft, zodat onder de bedbodem grote laden met wieltjes kunnen worden gemonteerd die als gemakkelijk te gebruiken opbergruimte kunnen fungeren.

Bij de voorgenoemde Zweedse meubelgigant kun je gemakkelijk voorbeelden vinden van opbergbedden - een- of tweepersoons - gemaakt met meubelen uit de BRIMNES-lijn.

Als je daarentegen goed bent in timmerwerk, kun je een reeks meubelen met deuren ontwerpen met uiterst eenvoudige lijnen, allemaal even hoog op twee van de muren (de derde zal eventueel hogere kasten bevatten), en op de kortste van de twee muren de meubelen verlengen om een echt verhoogd platform te creëren waarop de matras kan worden geplaatst: het zal een verhoogd bed zijn, maar perfect geïntegreerd in de inrichting.

Advertisement

Voor dit soort projecten kun je ook gekochte meubelen combineren en die vervolgens bekleden met een houten plank, waarbij je misschien zelfs kunt spelen met een min of meer duidelijk contrast van materialen en kleuren.

Stevige metalen rekken met houten planken kunnen de bedbodem ondersteunen, en een ladder in dezelfde stijl zal nodig zijn om erbij te kunnen. Zo kan je een compacte kledingkast onder het bed plaatsen.

Advertisement

Door alleen gebruik te maken van zijn zeer stevige en brede boekenkasten, zodat omgekeerd die breedte in feite de hoogte van het plateau wordt, kan je vanaf de derde zijde (aan het voeteneinde) onder het bed komen, zodat je de ruimte eronder naar eigen keuze kan gebruiken.

Het zou bijvoorbeeld een honden- of kattenmand kunnen huisvesten.

Advertisement

Er zijn ook genoeg ideeën voor verhoogde bedden met verticale rekken op rails eronder, zodat ze gemakkelijk eruit getrokken kunnen worden.

Zou je het leuk vinden DIY opbergbedden te benutten om je slaapkamer in te richten?

Advertisement